A most 76 éves Edward Hayes 64 éven keresztül élt együtt a titkával, mire eljutott oda, hogy úgy érezte, nyilvánosságra kell hoznia, mi történt vele gyerekként. A ma már idős férfit ugyanis éveken keresztül, egy gyerekotthonban rendszeresen megerőszakolta egy apáca, aki végül teherbe esett tőle. Hayes többek között azért is mondta el a történetét a Daily Expressnek, hogy megtalálja a gyerekét. Ez végül is sikerült is neki, de hosszú út vezetett idáig.

Hayes gyerekkora születésétől kezdve nehéz volt. A szülei elhanyagolták, alig gondoskodtak róla, így pedig 10 évesen ki is emelték a családból és egy apácák által vezetett otthonba került. Elmondása szerint az elején megváltásnak élte meg, hogy végre olyan környezetben élhetett, ahol mindig volt étel az asztalon, volt meleg víz és fűtés is. Ám két évvel később ez a kényelmes és biztonságos világ összeomlott számára, mikor megjelent az otthonban egy új apáca, Mary Conleth nővér.

Az asszony a mosodában dolgozott és külön kérésére Hayest nevezték ki, hogy segítsen neki. Ekkor kezdődött a közel három éven keresztül tartó megerőszakolások sorozata.

12 éves voltam, mikor megtörtént. Lehúzta a nadrágomat, a földre lökött és rám ült. Felhúzta a ruháját, ami alatt semmi nem volt és trágárságokat mondott nekem. Nem engedtem neki, hogy megcsókoljon, hiszen akkor még azt hittem, hogy a csókolózásból lesznek a gyerekek

- idézte fel az első alkalmat a férfi, akinek 14 éves korára saját szobája lett az otthonban. Ezt is az apáca intézte el neki, hogy éjszakánként be tudjon osonni hozzá és szexre kényszerítse.

Az erőszakolásnak végül az vetett véget, hogy a nő terhes lett (amit Hayes elmondása szerint, nem is értett, hiszen soha nem csókolta meg) és így visszaküldték a szülőhazájába, Írországba, a fiút pedig kitagadták a katolikus egyházból és kidobták az otthonból. Ezt követően a srácot örökbe fogadta egy család, ám így is olyan súlyos lelki sérüléseket szenvedett, hogy fiatalon alkoholista lett és felnőtt élete nagy részében küzdött a függőséggel.

Végül 1998-ban lépett a gyógyulás útjára, mikor olvasott egy cikket egy másik áldozatról, akivel egyházi személy erőszakoskodott. Ekkor kezdett feljelentéseket tenni az otthon ellen, ahol az apáca elkövette a rajta a nemi erőszakot a harc során pedig egyre több embert ismert meg, akikkel hasnló dolog történt. Ahogy pedig szép lassan elkezdte feldolgozni a tramuát, egyre többet gondolt Mary Conleth nővérvel közös gyerekére és egyre erősödött benne az érzést, hogy szeretne tudni róla.

Több kérvényt is benyújtott a Vatikánhoz, hogy segítsenek neki megtalálni a gyereket, ám ez nem vezetett sehova. Így jutott el végül oda, hogy áprilisban a sajtóban is elmondta a történetét és azt is, hogy vágyik arra, hogy legalább annyit megtudjon a gyerekről, hogy lány vagy fiú. A cikk pedig végül tényleg összehozta apát és gyermekét. 

Az apáca ugyanis azt követően, hogy elküldték az otthonból, új életet kezdett, az egyházon kívül. Megszülte a gyereket, egy kislányt, akit örökbe adott, majd férjhez ment és született még két gyereke. 2002-ben, mikor meghalt, a gyerekei a papírjai között bukkantak rá a nővérük születési anyakönyvi kivonatára, értesültek a létezéséről és felvették vele a kapcsolatot. Ám egészen mostanáig nem tudták, ki az apa, csak mikor elolvasták a cikket és felismerték benne az anyjuk nevét, állt össze a kép a fejükben és sikerült felvenniük a kapcsolatot Hayesszel, aki azóta már találkozott is a lányával.

Mary Conleth nővér családjának azonban még hosszú időre lesz szüksége ahhoz, hogy feldolgozzák a számukra friss információkat. 

Hatalmas csapás ez nekik, nehezen tudják elfogadni, hogy az anyjuk egy nemi erőszaktevő volt. Nem tudják elhinni, hogy képes volt ilyesmire

- mondta Hayes, aki azt is hozzátette, ő úgy érzi, már sikerült helyretennie magában a történteket, sőt képes volt megbocsájtani is az apácának.