Ha úgy vesszük, akkor teljesen logikus dolgot kér az emberektől a Facebook, de lehet ennek egy olyan olvasata is, hogy még több privát infót akar tőlünk az amúgy is monopolhelyzetben lévő cég. Az egyeduralkodó cégek (Amazon, Netflix, Facebook, Google, stb.) megítéléséről pro és kontra is értekeztünk már.

A helyzet az, hogy a Cambridge Analytica-botrány (felhasználók adatainak kiárusítása) után nagyon teper a Facebook, hogy bizonyítsa, ő aztán nagyon védi a júzereket. Ez a "Küldd el a meztelen képedet, majd mi vigyázunk rá, hogy senki ne használhassa fel ellened" hadműveletben is megvan a logika.

A cég kéri ugyan a kompromittáló, 18+-os fotók elküldését, de nem tartaná meg magának egy szerveren vagy felhőben, hanem elhelyezne rá valami speciális kódot, amit tudna monitorozni a Facebookon, a Messengeren és az Instagramon, így tudná, jelezné és egyből le is tudná tiltani, ha valaki illetéktelen személy akarná felhasználni. 

Ennek persze az a veszélye, hogy minden eddiginél szenzitívebb infót kellene egy hatalmas cég kezébe adni. Az is egy megoldás lehet, ha eleve nem készítünk magunkról ilyen fotókat, illetve, ha valamiért mégis, akkor azokat valami analóg eszközzel, esetleg olyan digitális eszközzel, amit soha nem csatlakoztatunk (és más se) a világhálóra. Talán ezek egy fokkal jobban követhető biztonsági óvintézkedések, mint a Zuckerberg embereinek meztelen képeket küldözgetni. 

Ön mit gondol?

 (Facebook)