Az angliai Dorsetben élő Adriana Barton joggal kételkedik a rendszerben, amióta kiderült, hogy éveken át szerepelt az Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) listáján, amelyen a világ huszonöt legkeresettebb bűnözőjét tartják számon. Ez azért tekinthető igen kellemetlen élethelyzetnek, mert Bartonnak soha semmiféle ügye nem volt az igazságszolgáltatással. 

2014-ben az Interpol közép-amerikai képviselete egy brazil csaló adatait kérte ki az NCA-től, egy nőét, aki annyiban hasonlított Bartonra, hogy ugyanaz volt a nevük. Anglia határokon átnyúló bűnügyi hivatala pedig, ahelyett, hogy kétszer (Barton szerint inkább háromszor) ellenőrizte volna az adatait, amelyekből kiderült volna, hogy a nevükön kívül semmi más köti össze a két nőt, inkább az útlevélképével együtt átadta azokat a Costa Ricai hírszerzőknek.

Már három éve körözték a nőt, amikor az egyik barátja kiszúrta Barton képmását a neten, az Interpol 25 legkeresettebb bűnözői között. Újságcikkek és egyéb weboldalak hirdették a nő nevét és arcképét, felhívva a figyelmet arra, micsoda veszélyes bűnözőről van szó.

Amikor megláttam, reszketni kezdtem. Szerepelt a listán egy csomó rabló, erőszaktevő, gyilkos... és én. 

Barton ekkor úgy döntött, azonnal feladja magát a rendőrségen, és elmagyarázza, hogy ő bizony aligha lehet az a személy, akit keresnek. Miután kihallgatták, órákig várakoztatták az őrsön, mire a tisztek a világ összes bűnüldöző szervét végighívogatták azért, hogy bebizonyosodjon, Barton igazat beszél-e.

Ehhez képest az NCA csak fél évvel később látta be, hogy egy ártatlan véletlen folytán hiba csúszott a rendszerbe, ezért adták át a costa ricai Interpolnak Barton adatait. És noha elismerték, hogy hibáztak, rágalmazás vétségében semmiképp sem vallják felelősnek magukat. 

Tévesen osztottuk meg Barton asszony képmását a costa ricai hatóságokkal, miután azok hírszerzési céllal adatokat kértek tőlünk. A hibánkat elismerjük, és bocsánatot kérünk érte 

- nyilatkozta az NCA szóvivője.

Adriana Barton azonban továbbra sem tud felülemelkedni ezen az egészen, sőt, vérlázítónak tartja, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet. Ráadásul meggyőződése, hogy fizikailag is megbetegítette a körülötte zajló hercehurca. 

Szorongásos tüneteim lettek, és gyanús szívdobogás miatt kórházba kellett járnom. Sőt, szívroham gyanújával a sürgősségin is jártam. 

Azt mondja, az eset előtt teljesen egészséges volt. Arról egyébként nem szól a fáma, hogy Adriana Barton be akarja-e perelni a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséget a történtekért.