A közhiedelem szerint mindenkinek van egy hasonmása valahol a nagyvilágban, akit sok esetben nem is ismerünk, sőt még az is megtörténhet, hogy az illető a Föld másik oldalán bukkan fel, vagy teljesen más időben élt. 

Megtörténhet, hogy a hasonmások útjai sosem keresztezik egymásét, de Richard Jonesnak nem volt ilyen szerencséje. 

Az egész történet még 1999-ben kezdődött, amikor Richard Jones épp a barátaival és a családjával partizott a Kansas Cityben található otthonában. 

Mit sem sejtett arról, hogy néhány kilométerrel odébb egy Ricky Amos nevezetű fickó épp megpróbálta kitépni egy nő kezéből a táskáját.  

Jonesnak nem találták meg a DNS-ét a helyszínen, szóval az ítéletet egyedül a szemtanúk vallomására alapozták, ami elegendő volt, hogy a Ricky Amosra kísértetiesen hasonló fickót fegyveres rablásért rácsok mögé zárják. A bíró még Jones alibijét sem vette figyelembe, aki a rablás időpontjában egy családi ünnepségen volt.

A férfi rémálmának tavaly lett vége, miután az egyik börtöntársa felhívta a figyelmét arra, hogy annyira hasonlít egy Ricky Amos nevű bűnözőre, hogy szinte ikrek lehetnének.

Az ártatlanul raboskodó férfi ügyvédei is ledöbbentek a hasonlóságon, akik padlót fogtak amikor összehasonlították a két fickó fényképét: akik még a hajukat is hasonlóan hordják, és a szakálluk is egyforma. Itt a róluk készült fotó, tényleg nem nehéz összetéveszteni őket. 

Azt biztos, hogy senki sem lett volna szívesen Jones helyébe, aki 17 évet úgy ült börtönben, hogy végig tisztában volt az ártatlanságában, csak éppen sehogy sem tudta bizonyítani. 

A férfi a múlt héten nyújtotta be a több mint 1 millió dolláros kárigényét, tehát a súlyos bakiért évenkénti 65 ezer dollárt követel.

Az általa igényelt összeg viszont sosem fogja tudni kárpótolni, hogy nem láthatta felnőni két lányát.

(The New York Times)