Ilyen az, amikor egy 99.29 százalékos DNS-teszt hibás eredményt hoz

2018.11.18. 08:57

Hallottunk és írtunk is már olyan történetekről, amiben halottnak hitt ember bukkant fel élve, vagy ébredt fel a saját temetésén, esetleg a hullaházban tért magához, ám egy 63 éves kazah férfi sztorija még ezek után is érdekes lehet, hiszen Ajgali Supugaljevről DNS-teszttel állapították meg, hogy elhunyt, ezt követően két hónappal azonban mégis épen és egészségesen tért haza.

Minden július 9-én kezdődött, mikor a férfi családja a rendőrségen jelentette, hogy Supugaljevnek nyoma veszett. A hatóságok nyomozni kezdtek és nem messze az eltűnt otthonától találtak egy oszlásnak indult holttestet. A hulla a megtaláláskor annyira rossz állapotban volt, hogy a rokonok nem tudták azonosítani, ekkor jött a DNS-vizsgálat, aminek az eredménye az lett, hogy a test 99.29% biztossággal Supugaljevé. Ez pedig a jelenlegi legnagyobb egyezés, amit ilyen teszttel produkálni lehet. 

A család el is gyászolta a férfit, kiállíttatták  a halotti anyagkönyvi kivonatát és temetésen vettek búcsút tőle. Pár héttel később pedig kisebb sokkot kaptak, mikor a halottnak hitt szerettük lazán hazament. Erről a férfi testvére így mesélt egy helyi lapnak:

Mikor Ajgali hazajött, és a lányom meglátta a 'halott' nagybátyját, kis híján szívinfarktus kapott és összeesett. A DNS-teszt megerősítette, hogy a halott a bátyám volt. Mi ezt elhittük és eltemettük. Egy csomó pénzt költöttem rá. De igazából nem is a pénzről van szó, hanem arról, hogy egyáltalán kit temettünk el? Lehet, hogy vannak rokonai, akik keresik.

Ajgali családja egyébként azt tervezi, hogy pert indítanak a szakember ellen, aki a tesztet elvégezte. Bár nem valószínű, hogy nyerhetnek, hiszen az eredmény tényleg 'csak' 99.29 százalékos volt, és bár nagyon kicsit az esély, hogy valaki beleessen abba a 0.71 százalékba, amiben hibásnak bizonyul a vizsgálat, ebben az esetben mégis pont ez történt.

És, hogy hol volt Ajgali aközben míg a családja gyászolta? Nos, a férfi egy tanyán idénymunkát végzett, csak elfelejtette értesíteni a rokonait arról, hogy egy időre lelép. Ez pedig nemcsak azért súlyos hiba mert nagy ijedséget okozott a családban, hanem azért is, mert hivatalosan halottnak nyilvánították, így jó sok ügyintézésébe fog kerülni mire visszatérhet az élők sorába. Egy spanyol asszony például éveken keresztül próbálta bebizonyítani különféle hivatalokban, hogy nem halt meg. Az ő sztoriját itt olvashatja: