Ha még nem töltött ki amerikai vízumkérelmet, valószínűleg akkor is hallott már arról, hogy a nyomtatvány tele van furcsa kérdésekkel, többek között az is szerepel rajta, hogy: terrorista-e ön? Erre persze akár merénylő az ember, akár nem, nyilvánvalóan nemmel felel, mert már a kérdésből adódik, hogy ez az egyetlen helyes válasz rá. De mi történik, ha valaki mégis azt írja be, hogy terrorista? A 70 esztendős John Stevenson már tudja, a skót férfi ugyanis véletlenül merénylőnek vallotta magát a formanyomtatványán.

Az úriember a feleségével szeretett volna decemberben New Yorkba utazni, a vízumkérelmet pedig online intézték. Ám az ügyintézés nem várt akadályokba ütközött a korszerűtlen honlapon, ami folyton lefagyott miközben Stevenson ikszelgette a válaszokat. A férfi elmondása szerint a kérdőív kitöltése közben többször újratöltött az oldal, de mindig onnan folytattatta, ahol abbahagyta, így egy idő után nem nézte át ismételten a válaszokat.

Így kerülhetett el a figyelmét az, hogy a 'terrorista-e ön' kérdés mellé az igen válaszhoz került pipa.

Érdekes módon, annak ellenére, hogy ezt ilyen nyíltan bevallotta a vízumkérelmén, nem érkezett meg hozzá percekkel később egy terrorelhárító alakulat. De órákkal és napokkal később se verték bilincsbe az éjszaka közepén. A férfi csak akkor tudta meg, hogy az amerikaiak szemében terrorista, mikor felhívta az amerikai határőseget, hogy megadja az útlevele adatait. 

Megnézték a kérelmem számát és közölték velem, hogy terrorista vagyok. Köpni-nyelni nem tudtam. Csak annyit tudtam kinyögni, 'hogy 70 éves vagyok, azt se tudom, mit jelent ez.' 

Ezen felül is megpróbálta elmagyarázni a telefonban, hogy mi történt, ám ez természetesen nem hatotta meg a határőrség munkatársát és a többi hivatalnokot sem, akikkel azóta beszélt. Így pedig jelenleg az Egyesült Államokból örökre kitiltottak listáján szerepel. Ha pedig ez nem lenne elég, még a fel nem hasznát repülőjegyének az árát sem kérheti vissza, ahogy a szállásra előre kifizetett összeget is elbukták a feleségével. Jelen pillanatban pedig a tengerentúli út helyett kénytelenek Londonba utazni, hogy ott az amerikai követségen a férfi kísérletet tehessen annak a bebizonyítására, hogy tényleg nem terrorista.

Soha nem kerültem összetűzésbe a törvénnyel. Életemben egyszer voltam bíróságon és akkor is csak az esküdtszék tagjaként. Most meg úgy bánnak velem, mint egy bűnözővel. (...) Az egyik legrosszabb az egészben, hogy nem is tudjuk más időpontra átrakatni a jegyünket és a szállásunkat, mert nem biztos, hogy valaha újra beengednek Amerikába.

- nyilatkozta a nem terrorista John Stevenson az Independentnek.