Elég ambiciózus tervvel állt elő egy űrkutatással foglalkozó holland startup. A SpaceLife Orginnál ugyanis eldöntötték, hogy

ők lesznek az elsők, akik leszervezik és levezényelik az első szülést az űrben.

Azt tervezik, hogy egy terhes nőt lőnek ki az űrbe, hogy az asszony egy orvoscsapat segítségével ott hozza világra a gyermekét. A cég egyik vezetője, Egbert Edelbroek, a The Atlanticnak beszélt az űrbaba-projektről, így arról is, hogy mi szükség van erre az egészre.

Edelbroek úgy véli, mivel napról napra közelebb kerülünk ahhoz, hogy a Földről telepeseket küldjünk más bolygókra, időszerű azzal is foglalkozni, hogy ezek az űrlakosok, hogyan fogják fenntartani az emberi fajt. 

Elég felesleges lenne a Földön kívül új közösségeket létrehozni, ha nem tudjuk, hogyan reprodukáljuk ott magunkat

- magyarázta a lapnak.

Ám annak ellenére, hogy elméletben már elkészült a terv, miszerint a megfelelő időben ki kell küldeni az űrbe egy várandós nőt, a további részletek kidolgozásra várnak, ahogy egy csomó gyakorlati kérdésre sincs még válasz. Hiszen már önmagában az is problémás, hogyan lehet belőni az indulás idejét. De ha ez összejön, akkor is fel kell készülni minden olyan dologra, ami az űrben történhet a nővel és a gyermekével. Például:

  • Hogyan lehet az anya fájdalmait enyhíteni?
  • Mi lesz a testnedvekkel, amik ilyenkor a vajúdó nőből távoznak?
  • Egyáltalán, miként lehet zéró gravitációban megoldani, hogy ne lebegjen el miközben megszüli a gyereket? (Ezt mondjuk szíjakkal meg lehet oldani - a szerk.)

És ez csak néhány példa a megoldandó problémákra. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az űrutazás, illetve a kilövés nincs-e káros hatással a magzatra, amikor annyi nyomás nehezedik rá? Illetve, ha megszületik és minden rendben megy, akkor milyen állampolgár lesz az újszülött?ű

Nem ez lesz az első próbálkozás

Korábban egyébként már kísérleteztek a Földön kívüli szüléssel, de egyelőre csak állatokon, főleg puhatestűeken, gyíkokon, halakon és rágcsálókon.  

A '90-es években patkányok jöttek világra egy amerikai űrhajón, mivel azonban a súlytalanság állapotában születtek, a kölyköknek fejletlen volt az egyensúly-érzékelő rendszerük.

Ez ugyan helyreállt, amikor visszatértek a Földre, de a tudósok így megállapították, hogy az újszülötteknek szükségük van a gravitációra. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, milyen hatással lehet egy embergyerekre és az anyjára a visszaút a Földre. Ahogy az is kérdéses, hogy mennyire tesz jót egy csecsemőnek, ha az első lélegzetvételekor mesterségesen előállított levegő jut a szervezetébe.

Nehéz szülés lesz

Bár a buzgalom megvan, jelen pillanatban nem úgy fest, hogy a terv ilyen formában, a 2024-re kitűzött időpontban, tényleg megvalósulhat. Hiszen a startup három vezetője közül egyiknek sincs orvosi diplomája, vagy tapasztalata az űrkutatásban, a honlapjuk szerint pedig csupán öt szakember vesz részt a projektben. Edelbroek ugyan állítja, hogy a csapatunk ennél nagyobb, azt azonban nem árulta el, hogy hány tudós vesz még részt a munkában.

Ráadásul annak sincs nyoma, hogy már évtizedek, vagy akár csak évek óta dolgoznának a terv megvalósításán, ami így egyelőre inkább csak légüres térbe kilőtt ötletnek tűnik.

Ezek a felvetések azonban nem veszik el SpaceLife lelkesedését. Annyira nem hogy Edelbroek elmondása szerint már egyeztettek privát, űrutazással foglalkozó cégekkel, befektetőkkel, sőt, olyan nőkkel is, akik vállalnák a szülést. Szerencsére azonban csakúgy nem lehet dolgokat és embereket kilövöldözni az űrbe. Így még ha össze is jön a pénz, az űrhajó és a vállalkozó kedvű kismama, az akció vélhetően nagyon gyorsan elbukik majd az űrutazásokat szabályozó hatóságokon.