10 év börtön várhat arra a kínai banki alkalmazottra, aki kiszúrta, hogy a munkáltatója ATM-jei súlyos hibával működnek, és ahelyett, hogy erről szólt volna, inkább elkezdte szépen magát gazdagítani. A 43 éves Csin Csiseng fejlesztőként dolgozott a Huaxia Banknál, mikor rájött, hogy a pénzintézet automatái nem regisztrálják az éjféli tranzakciókat, azaz,

ha éjjel 12-kor vett ki pénzt, azt nem vonták le a számlájáról.

Ráadásul  mivel nem egy átmeneti hibáról volt szó, a férfi szép lassan egy millió dollárnak megfelelő összeggel gyarapította a vagyonát.

Egy helyi lap beszámolója szerint Csiseng 2016 novemberében fedezte fel a hibát és egészen 2018 januárjáig járkált éjfélkor az ATM-ekhez, így összesen nagyjából 1358 alkalommal vett ki pénzt a számlájáról úgy, hogy azt nem vonták le tőle. Ám, mikor végre valaki másnak is szemet szúrt a hiba, a férfi lebukott és eljárás indult ellene.

A férfi azzal védekezett, hogy ő valójában csak folyton tesztelte a hibát, dolgozott a kijavításán és ellenőrizte, hogy még fennáll-e. Elmondása szerint a pénzt is azért gyűjtötte össze, hogy azt majd probléma elhárítása után visszaadja a munkáltatójának. 

Ez persze nem valószínű, hogy igaz, hiszen Csiseng a pénzt a saját számláján gyűjtögette és egy kis részét tőzsdézésre is felhasználta. Ennek ellenére a Huaxia Bank szerette volna elfogadni a magyarázatot, és belementek volna abba, hogy ha a férfi visszaadja a pénzt, akkor visszavonják ellene a feljelentést. A céljuk az volt, hogy az ügyet csendben megoldják és a nyilvánosság ne szerezzen tudomást arról, hogy éveken keresztül ilyen súlyos hibával működtek a bankautomaták. Ám a bíróság máshogy döntött, nem fogadták el a csaló magyarázatát, aki így vélhetően a következő évtizedet rács mögött fogja tölteni.

Forrás: MSN