Az ember annyit hall az egészséges étrendről, táplálkozásról és fitneszről, hogy a nagy szórásba mindig beleesik egy-két hülyeség. Attól még, hogy valamit sokszor és/vagy híres emberektől hallunk, még nem feltétlenül igaz, rengeteg marhaság forog köztudatban, amit feltehetőleg sokan készpénznek vesznek. Így aztán jó ötlet volt megkérdezni hat dietetikust, illetve fitneszszakértőt, hogy mi volt a legrosszabb tanács, amit életükben hallottak. A körkérdést Ausztráliában vezényelték le, mi a Daily Mailnél találtuk meg.

1. Ahány kalória be, annyi ki

Shauna McQueen dietetikus például ezt találja a legrosszabb tanácsnak, amit valaha hallott. Azt mondja, ez ahhoz vezethet, hogy az ember megvonja magától az elegendő táplálékot, ami hosszú távon káros lehet nemcsak a fizikumra, de a mentális egészségre is.

2. Minél kevesebb egy ételben a kalória, annál jobb

Ez bizonyos Lee Holmes kedvenc hülyesége: ugyanis attól még, hogy egy étel kevés kalóriát tartalmaz, nem feltétlenül egészséges. Fogyasztani nyilván fogyaszt, ha kevés kalóriát viszünk be a szervezetbe, de nem szerencsés, ha az embernek az egészsége rovására megy a súlyvesztés.

3. Minden szénhidrát rossz

Januárban Jennifer Lopez a tíznapos szénhidrátmentes diétát propagálta az Instagramon. Nos, ami nekünk is rögtön gyanús volt, azt Kayla Itsines fitneszszakértő is megerősíti: semmi értelme száműzni az étrendünkből minden szénhidrátot. A szervezet szénhidrátokból merít energiát a mozgáshoz, koncentrációhoz, újrafeltöltődéshez, a teljesen szénhidrátmentes diéta hosszabb távon nem tartható fenn, viszont azt eredményezheti, hogy néhány alapvető fontosságú táplálékanyagtól megfosztjuk magunkat.

4. aki egészségtelenül eszik, az edzzen többet

Itt egészen pontosan arról a tévhitről van szó, hogy ha az ember látja, hogy kezd elhízni, de a táplálkozási szokásain nem hajlandó vagy képes változtatni, akkor elegendő megoldás, ha többet edz. Ezt Jessica Sepel szakértő hozta szóba, aki arra figyelmeztet, hogy a helyes étrend nem váltható ki még több mozgással. Ráadásul az sem tesz jót, ha az ember túledzi magát, túl sokat sportol, és nem hagy magának egy-két pihenőnapot a héten a pihenésre és regenerálódásra.

5. Minden cukor egyaránt rossz

Rachel Daniels dietetikus arra figyelmeztet, hogy a gyümölcscukor nem ugyanaz a cukor, amit az édességek tartalmaznak. Bár a gyümölcsök is tartalmaznak cukrot, ezek teljes kiiktatása az étrendünkből nem igazán javallott: mértékkel, de érdemes rendszeresen gyümölcsöt fogyasztani az általuk tartalmazott cukorral együtt.

6. méregtelenítő kúrákkal gyorsan-jól lehet fogyni

Alexa Towersey edző figyelmeztet arra, hogy persze, jó, ha az ember kerüli a szervezetre káros anyagokat, szóval ilyen szempontból jót tesznek a méregtelenítő kúrák, de úgy egyébként az ilyen kampányszerű nekiveselkedések hosszú távon nem sokat érnek. Az extrém étrendváltásra a test is extrém reakciókkal válaszol, és ez nem feltétlenül a tartós fogyás lesz, sőt, Towersey tapasztalatai szerint minél gyorsabban fogy az ember, annál kevésbé valószínű, hogy a súlyát később tartani fogja tudni. A szakértő a lassú, alapos, észszerű fogyókúrát ajánlja a durva akciók helyett.

7. Aki csökkentett kalóriájú ételeket vesz, fogy

Még egy dietetikus szállt be a játékba, Leanne Ward a közértekben található „diétás” vagy „csökkentett kalóriatartalmú” ételekkel kapcsolatban figyelmeztet. Ezek ugyanis önmagukban nem sokat érnek, főleg akkor nem, ha az ember egy adag ilyen étel elfogyasztása után olyan éhes marad, hogy végül megeszik még egy vagy több adagot. Az ilyen előre elkészített ételek ráadásul gyakran meglehetősen egészségtelenek annak ellenére, hogy kevés kalóriát tartalmaznak, szóval a dietetikus azt ajánlja, kerüljük a gyárilag agyonfeldolgozott, előre elkészített ételeket akkor is, ha egészségesnek hirdetik őket.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
7 fitneszszakértő elmondta, mi a legrosszabb tanács, amit életükben hallottak

Íme 7 tévhit dolgokról, amik a közhiedelemmel ellentétben nem járulnak hozzá az egészséges életmódhoz. Az egyiket Jennifer Lopez terjesztette nemrég.

72 · Feb 16, 2019 11:45am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments