A környezettudatosság fontos dolog. Minden bolgyómentő aktivistáskodás nélkül is nyugodtan ki lehet ezt jelenteni, elvégre itt élünk Földön, mindannyian ugyanazt a levegőt szívjuk, így nem árt rendet tartani, megóvni a bolygót, amennyire lehet. De persze elkezdhetjük megszokni a 40 kg múanyaggal a gyomrukban úszkáló bálnák létezését is.

Az egyik legalapabb dolog a szemetelés. Már az is sokat jelent, ha mondjuk nem a földre, hanem a kijelölt helyre dobjuk az utcán a cigicsikket. Erre hívta fel a figyelmet a Cigicsikkmentes február nevű kezdeményezés. Ami még ennél is alapabb, az a szelektív hulladékgyűjtés. Itt egy remek képes riport arról, hogy a műanyag flakonnal mi minden történik, mire újrahasznosított termék lesz belőle.

Az, hogy a műanyag palackokat minél kisebbre összenyomjuk, majd letekert kupakkal a szelektívbe dobjuk, az teljesen oké. A fém dobozokkal is ezt szoktuk csinálni, összetapossuk, hisz így több is elfér a szemetesben, tehét helytakarékos módon tudjuk védeni a könryezetet. Ez logikailag teljesen helytálló, de most kiderült, hogy ez akadályozza az újrahasznosítás folyamatát. 

Miért, mi baj van azzal, ha összenyomom a fémből készült sörös dobozt? 

- merülhet fel jogosan a kérdés. A Popular Science arról írt, hogy a szortírozásnál lehetnek gondok, mert előfordulhat, hogy a laposra taposott fém doboz a papírok közé kerül. Az újrahasznosító üzemben így nehezebben tudják kiszúrni, mintha nem lenne agyontaposva.

Magyarországra is igaz lehet ez a példa, mivel több szelektív hulladékgyüjtő konténernél van az, hogy egy helyre kell dobni a fémet és a műanyagot, amit aztán futószalagon válogatnak szét. 

(Lifehacker)