Szinte már a nyakunkon érezzük a strandszezont, amikorra illendő lenne összehozni egy elfogadható beach bodyt. Ha ön sem az a megszállott edzőterembe járó típus, ellenben enni azért szeret, jó hírünk van. Mutatunk 7 tavasszal szezonális superfoodot, ami segít, hogy megszabaduljon a pluszkilóktól. 

Piros retek

Bár a piros retek nem tartozik a legnépszerűbb tavaszi zöldségek közé, érdemes megkedvelni. A benne lévő antocián nemcsak zsírégető hatású, de a szívbetegség kockázatát is csökkenti, ahogy a koleszterinszintet is visszatornázza az egészséges szintre. Magas C-vitamin tartalma sem elhanyagolható, mely segít lendületben maradni. A télen termő fekete retekből pedig köhögést enyhítő szirupot is készítenek.

Rebarbara

Kezdjük mindjárt egy tévhit eloszlatásával: a rebarbara nem gyümölcs, mint ahogy sokan gondolják, hanem zöldség. A rebarbarában ugyanaz az összetevő, a katechin található meg, mely a zöld teában is fellelhető és meggyorsítja az emésztést és a zsírégetést. 100 gramm rebarbarában mindössze 2,7 gramm szénhidrát van, ami miatt a fogyókúrázók bármikor, bármekkora mennyiségben fogyaszthatják. Különleges íze miatt nemcsak saláták, de húsételek vagy akár sütemények összetevője is lehet. 

Spenót

Nem hiába volt a spenót Popey csodafegyvere. A testépítők kedvenc zöldségében rengeteg fehérje és rost van, a thylakoid nevű alkotóelemének köszönhetően pedig csökkenti az éhségérzetet is. Magas A-, C- és K-vitamint tartalmaz, így a tavaszi megbetegedéseket is elfelejthetjük, ha rendszeresen eszünk spenótot. Kívánhat bárki ennél többet egy zöldségtől?

Gyermekláncfű

Mielőtt még letarolna egy rétet, gyorsan közöljük, hogy a gyermekláncfűnek a zöld része az, amiért hálás lehet. Az ebből készített tea ugyanis javítja az emésztést, vagyis enyhén has- és vízhajtó hatású, emellett erősíti az immunrendszert, sőt a depresszió ellen is hasznos fegyver, ha mégsem jönne össze a bikinitest.

Articsóka

Az articsókában található cinarin serkenti az epeműködést, ezzel az epeváladék kiválasztását is, ami pedig többek között arra is jó, hogy lebontsa a nehéz, zsíros ételeket. A növény kiváló orvosság felfúvódásra, hasfájásra és egyéb gyomorpanaszokra, magas rosttartalma pedig jóllakottság érzéshez segít hozzá. 

Zöldborsó

Lehet, hogy a színe alapján nem így tűnik, de a spenóthoz hasonlóan a zöldborsóban is rengeteg fehérje található. 100 grammjában csak 0,4 gramm zsír, 10-14 gramm szénhidrát és jóval több karotin, B1- és B2-vitamin található. Felhasználásának számos módja van, köretként, saláta hozzávalójaként, de akár főzelékként is fogyasztható. De nyersen se rossz. 

Sárgabarack

Bár a sárgabaracknak viszonylag magas a kalóriatartalma, az egyik legjobb alternatívája az édességnek. Szerencsére nemcsak gyümölcscukorból van benne sok, A- és C-vitaminban is gazdag ez a tavasz végétől termő gyümölcs. Ami szintén jó, hogy magas rosttartalma miatt sokáig teltségérzetet okoz, így néhány szem bőven elég belőle ahhoz, hogy letudjuk a napi ajánlott mennyiséget.