Hihetetlen népszerűségnek örvend a HBO új sorozata, a Csernobil, mely a 1986-os atomerőmű-katasztrófát dolgozza fel. Ha már egyszer ennyire közkedveltté vált a sorozat, ideje megnézni, mi minden történt még abban az évben a világban. Lássuk! 

Házasságok

András yorki herceg (II. Erzsébet fiatalabb fia, Károly herceg öccse) és Sarah Margaret Ferguson esküvője is 1986-ban volt, márciusban. Nem tartott sokáig: 1992-ben már külön is költözött a pár, ekkorra a hercegnét több férfivel is hírbe hozták, majd 1996-ban elváltak. Sarah Fergusont (becenevén Fergie) házassága sem akadályozta meg, hogy félmeztelenül pózoljon. A képek végül az egyik angol bulvármagazin címlapján landoljanak, hatalmas botrányt keltve. Fergie-t azóta is leginkább mint botrányhőst emlegetik az angolok, a királyi család egyik legnépszerűtlenebb tagjává vált. 

Arnold Schwarzenegger és Maria Shriver is 1986-ban kötötték össze az életüket, ami, mint köztudott jókora botránnyal ért véget. 2011-ben derült ki, hogy az egykori testépítő és kormányzó 14 évvel korábban teherbe ejtette a házvezetőnőjüket. A rosszindulatú pletykák szerint nem ő közölte a hírt e feleségével, hanem Maria Shriver leplezte le őt. Mindenesetre a feleségénél ekkor telt be a pohár: elváltak. A fiú azóta már természetesen felnőtt, sőt, diplomát is szerzett.

Események

1986-ban ünnepelte a 100. születésnapját a New York-i Szabadság-szobor. Tudják, ez az a műalkotás, amit a franciák azért ajándékoztak a városnak, hogy így tisztelegjenek függetlenségük kivívásának 100. évfordulójára, még 1886-ben. (Ezzel a gesztussal egyúttal finoman borsot is törtek az angolok orra alá, akikkel ádáz harcban álltak a gyarmatok megszerzéséért.) A Szabadság-szobrot 1984 és '86 között felújították: lifttel szerelték fel és díszkivilágítást is kapott. A város felújított  szimbólumát az akkor regnáló Ronald Reagan adta át, ünnepélyes keretek között. 

Sajnos katasztrófákban is bővelkedett az év. Január 28-án zuhant le a világűrbe kilőtt amerikai Challenger űrrepülőgép, alig 73 másodperccel az elindulása után. Az űrhajónak egyébként nem ez volt az első űrbéli útja: 1983 óta már többször is használták. A balesetben 7 űrhajós vesztette életét. 

Trendek

Az 1986-os év legnagyobb filmsikere a Tom Cruise és Mitchell Kelly McGillis nevével fémjelzett Top Gun. 1987-ben két Golden Globe-díjat nyert, betétdala (Berlin: Take My Breath Away) pedig egy Grammyt zsebelhetett be ugyanebben az évben.

Az év legjobb dala a Billboard év végi Hot 100-as listája alapján Dionne Warwick: That's What Friends Are For című száma volt, de ebben az évben hódított a slágerlisták élén Lionel Richie: Say You Say Me dala is.

Születések

Lady Gaga március 28-án született. Azóta már túl van 6 CD-n, 9 Grammy-díjon, 1 Oscaron és 2 Golden-Globe szobrocskát is hazavihetett már. A halk pletykák szerint most sem pihen: éppen 7. albumán dolgozik. 

Mary-Kate és Ashley Olsen június 13-án született és hamar gyereksztárokká váltak. Legelőször a Bír-Lak című sorozatban szerepeltek, aztán a '90-es években lényegében megállás nélkül feltűntek itt-ott, legutolsó filmjük a 2004-es New York-i bújócska. A bújócska olyan jól sikerült, hogy azóta alig hallani róluk. 

Az 1986  július 2-án született Lindsay Lohan is tinisztárként tűnt fel, aztán a 2000-es évek elején az énekesi karrierrel is megpróbálkozott, nem sok sikerrel. Azóta leginkább újabb elvonókúráiról lehet olvasni, na meg néha Paris Hilton is beszólogat neki.