Bár törvényileg nem kötelező, a japán nők többsége mégis úgy érzi, elvárják tőlük, hogy magassarkúban dolgozzanak vagy menjenek állásinterjúra. Ebből lett elege egy japán színésznőnek, aki egyben szabadúszó újságíró is. Miután Yumi Ishikawa rájött, hogy több nő is úgy gondolkodik, mint ő, a #metoo mintájára elindította a #kutoo-mozgalmat. 

A #kutoo szó első fele, a „ku" a japán kutsu szóból származik, ami egy szóvégi u-val cipőt, 2 szóvégi u-val (vagyis kutsuu) pedig fájdalmat jelent. 

Yumi Ishikawa személyesen adta be a kérelmét a munkaügyi minisztérium egyik alkalmazottjának. A #kutoo-mozgalommal azt szeretné elérni, hogy a munkáltatók ne kötelezzék női munkavállalóikat arra, hogy tűsarkút viseljenek az irodában. Ez ugyanis  Ishikawa  szerint  nemcsak kényelmetlen, de diszkriminatív is a nőkkel szemben. 

A The Guardian cikke szerint Yumi Ishikawa optimistán távozott a találkozóról, mivel a japán hivatalnok pozitívan fogadta a petíciót, noha bevallotta, ehhez hasonló kérelemmel még sosem találkozott. 

Ez csak az első lépés

- mondta a színésznő a japán médiának.

Bár  Yumi Ishikawa  szerint nem voltak elutasítóak a követeléseivel szemben, az erősen konzervatív érzelmű kormánytól még nem érkezett hivatalos reakció a tűsarok-kérdésről. Tudja, itt annyira sajátos nézetek uralkodnak, hogy az egyik japán kormánytag tavaly azt mondta, hogy azok a nők, akik nem vállalnak több gyermeket, terhet jelentenek a társadalom számára. 

Hasonló petíció egyébként már Angliában volt, ott 150 ezer nő írta alá a kérvényt, hogy ne kelljen tűsarkúban járniuk dolgozni. Az itteni megmozdulás főszervezője azért kezdett aláírásgyűjtésbe, mert egyszer azért küldték haza a munkahelyéről, mert lapos sarkú cipőben ment dolgozni.