Racemachine, azaz Szőnyi Ferenc betegen gyűrte le a mexikói húszszoros Ironman-t

00:00:00 / 00:00:00

Új sorozat indult a Velveten. A Kék bársony című blokkban ismert művészekkel, kedvelt vagy éppen gyűlölt emberekkel, pszichológusokkal, influenszerekkel beszélgetünk. A bulváron innen és a bulváron túl. A podcast harmadik vendége: Szőnyi Ferenc.

Szőnyi Ferenc azon túl, hogy számos világcsúcsot tudhat magáénak, azért is érdekes, mivel csupán 43 évesen kezdett el sportolni. Egy nap úgy érezte, hogy picit megpocakosodott, ezért futni kezdett. Viszonylag hamar kiderült, hogy az ultratávok fekszenek neki. A futás mellett triatlonozni kezdett. Az elmúlt 12 évben az egész világot lenyűgözte. Mindig újabb és újabb, a hétköznapi ember számára felfoghatatlan megmérettetésekre nevez be és többségüket meg is nyeri. Októberben, Mexicóban, a világon egyedüliként, másodjára teljesített egy húszszoros Ironman versenyt.

Évek óta a világ legnehezebb versenyeit teljesíti sikeresen. 2009-ben ultratriatlon világbajnok lett. A 2009-es mexikói tízszeres Ironman alkalmával megdöntötte a világrekordot is, 2000-ben pedig a 24 órás és az 1000 km-es kerékpározás rekordját is. Különleges, hogy kétszer teljesítette az egyik leghosszabb, legnehezebb szárazföldi versenyt, a Spartathlont (245,3 km), és az egyik leghosszabb kerékpáros versenyt is, a Race Across America-t (4800 km). A nagyközönség leginkább a Himalájában megrendezett, a világ legkeményebb ultrafutó versenyének tartott The Hell Race kapcsán jegyezte meg a nevét. A 480 km-es futóversenyt kétszer – két egymást követő évben – is egyedüliként teljesítette, másodjára ráadásul 4 órával meg is javította az eredményét. 2017-ben pedig a születésnapján nyerte meg a Svájcban megrendezett Deca, azaz tízszeres Ironman-t. A megfelelő táplálkozás és a folyadékpótlás minden hosszú állóképességi verseny alapja, ebben rendkívül fontos szerep jut a jól megválasztott, többszörösen kipróbált és optimálisan ütemezett táplálékkiegészítőknek is.

 Legújabb podcastünkben elárulja, hogy a kezdetekkor az úszással küzdött meg a legnehezebben és, hogy a táplálkozás kialakítása volt az egyik nagy kihívás számára. Korábban saját maga fejlesztett ki cukros-diós energiaszeleteket, majd rátalált a BioTechUSA termékeire, amiket azóta is rendszeresen és nagy hatékonysággal használ. Mesél a legutóbbi mexikói Dupla Deca, azaz húszszoros Ironman versenyéről, ahol 76 km-t úszott, 3 600 km-t kerékpározott és 844 km-t futott. A versenyt 523 óra alatt teljesítette, azaz 3 hétig éjjel-nappal versenyzett. Napi 2-3 órákat aludt, a verseny végére 7 kg-ot fogyott.

életében először fordult meg a fejében a feladás lehetősége, ugyanis a nem megfelelően kezelt vízben összeszedett egy súlyos vírusos fertőzést, de így is sikerült a második helyen végeznie.

A cikket a BioTechUSA támogatta!