Varga Zsolt egy 45 éves férfi, aki Budapesten él feleségével és kisfiával, és aki maga keresett meg minket az alábbi történettel: karácsonyra kapott egy Apple Watch 5-ot, és úgy néz ki, ez az okosóra mentette meg az életét. Nem gondolta volna magáról, hogy bármi egészségügyi problémája lenne, hiszen semmi tünete nem volt – de az óra figyelmeztette, hogy orvoshoz kell fordulnia.

A történet szenteste, a fa alatt kezdődött. Zsolt így meséli el karácsonyi ajándéka történetét: „karácsonykor kaptam egy Apple Watch 5-ot. Rögtön felpróbáltam a kezemre, mert nagyon érdekelt – több, mint 20 éve dolgozom az IT-szakmában, érdekelnek az ilyen új dolgok. Amint felvettem a kezemre, az első mérésnél egyből kiírta az óra, hogy pitvarfibrillációm van, ami, mint később megtudtam, a szívritmuszavarnak az egyik fajtája. Először azt gondoltam, hogy valamelyik szenzorról nem húztam le a fóliát vagy valami ilyesmi lehet. Meg akartam róla győződni, hogy biztosan nem az eszközzel van-e probléma. Rápróbáltam családtagjaim kezére, ott is elvégeztem ezt a mérést, mindenkinél jót mutatott, csak nálam írta ki a pitvarfibrilláció üzenetet. Vártam egy napig, más családtagjaimnál is elvégeztem a mérést, mindenkinél minden jó volt.

Zsolt ezt megelőzően olyan 5 éve lehetett utoljára EKG-n, akkor, amikor meg kellett hosszabbítani a jogosítványát. Az a mérés még nem mutatott semmit, és Zsoltnak nem volt oka gyanakodni bármire. Mint mondja: „a koromnál fogva nem volt indokolt, hogy figyelnem kéne szívproblémákra. Eddig egészséges voltam, és nem is láttam jelét annak, hogy bármi lenne velem vagy a szívemmel.

Bár soha nem voltak tünetei, végül úgy döntött, ha csak informálisan is, de mégiscsak megkeres egy orvost a dologgal, bármilyen jelentéktelennek is tűnik. „Van egy olyan funkció, hogy a manuálisan mért EKG-t egy pdf-ben tovább lehet egyből küldeni az iPhone-ról. Kimentettem, és ezt elküldtem egy orvos barátomnak, hogy nézzen rá. Ő azt mondta, hogy ez nem bagatell dolog, mindenféleképpen menjek el orvoshoz.”

Zsolt ezek után megvárta az ünnepek elteltét, és az első munkanap estéjén el is ment az ügyeletre. Nem akart a sürgősségin sokat várni a nem túl fontosnak tűnő vizsgálatra – ekkor még mindig azt gondolta, hogy ez tévedés lehet. Így meséli el, hogy mi történt akkor, amikor az órája által adott lelet alapján bement az orvoshoz:

Amikor az első munkanap volt, elmentem az ügyeletre, rám kötötték az EKG-t, és ez beigazolta ugyanazt az eredményt, amit az óra mutatott: nekem tényleg pitvarfibrillációm van, és ez kockázatot jelent, mert vérrög alakulhat ki a szívemben, ami ha kilökődik és a tüdőbe, a szívbe vagy az agyba kerül, annak végzetes következményei is lehetnek, például stroke-ot okozhat.

Azonnal adtak egy beutalót sürgős kórházi vizsgálatra, hogy a kerületi kórház kardiológiai osztályára azonnal menjek be, de azt mondta a doktornő, hogy ebből a vizsgálószobából csak mentővel vagy taxival mehetek tovább, nem engedték, hogy saját magam által vezetett autóval menjek. Már ide sem szabadott volna így jönni! Ott csak lifttel mehettem fel az emeletre, lépcsőn nem, ez már nagyon ijesztő volt.

Ekkor megkezdődött a komolyabb vizsgálat, nagyon kedvesek voltak velem, és egy percig sem viselkedtek negatívan az óra miatt. EKG, röntgen, vérvétel, azonnal kaptam vérhígítót. Az eredmények miatt befektettek a 24 órás subintenzívre. Ekkor nagyon rossz érzésem volt, ijesztő volt a helyzet, arra gondoltam, hogy ez a plafon, amit most bámulok, az utolsó lesz-e. Ekkor határoztam el, hogy ha egyszer sikerül ennek a végére járni, akkor mindenképpen továbbadom ezt a történetet, hogy ez az óra tényleg megmentette az életemet.

Zsoltot három napig megfigyelés alatt tartották, ezután jött egy alapos szívultrahang-vizsgálat, majd egy elektromos kardioverzió nevű eljárást végeztek el nála. Ez azt jelenti, hogy altatásban defibrillátorral kiütik, így úgymond visszaugrasztva a szabályos szívritmust. A beavatkozás után visszaállt Zsoltnál a normális szinuszritmus, szilveszter napján haza is tért a családhoz, de a történetnek sajnos itt még nincs vége.

Másodikán megint jelzett az órám, hogy pitvarfibrillációm van. Másnap reggel felhívtam a főorvos urat, aki a kezelőorvosom volt a kórházban. Azt mondta, hogy menjek be, amint tudok – be is igazolódott, hogy az óra ismét jól jelzett. Megint felvettek az őrzőbe, 1 óra múlva már újra a subintenzíven feküdtem elektródákkal a testemen, és kaptam egy szívritmus-szabályzó gyógyszert. A kezelés három napig tartott, de sajnos nem hozott eredményt, ezért megpróbálták újra az elektromos kardioverziót.

Zsoltnál ekkor két kiütés után állt újra helyre a szabályos szívritmus, de ezután azzal küldték haza, hogy szedje a szívritmus-szabályzó gyógyszert.

Természetesen az okosórát ezután is használta a szíve monitorozására: „ezek után csekkoltam mindig az EKG-mat az órán, és kiírta mindig, hogy szinuszban van a ritmusom. Otthon voltam két napig – de ezután újra előjött a szívritmuszavarom.

Nem volt más hátra, Zsoltnak harmadszor is jelentkeznie kellett az orvosnál, de ezúttal már egy másik beavatkozás fog következni a számára. Ennek a neve katéter-abláció, és ennek során egy artérián keresztül katétert vezetnek be a szívhez, és ezen keresztül, rádiófrekvenciák segítségével roncsolják a szabálytalan impulzust adó gócot. Zsolt az óra által jelzett pitvarfibrillációt leszámítva továbbra is tünetmentes, azaz ha nem lenne az Apple Watch, továbbra sem tudná, hogy ez az életveszélyes állapot lépett fel nála. Amikor beszéltünk, éppen az időpontra várt a katéter-ablációhoz.

Amikor arra kérdeztem rá, hogy lehet-e tudni, hogy mitől alakult ki nála pitvarfibrilláció, a következő választ adta: „elvileg minden nagyobb okot kizártak, ami okozhatná: pajzsmirigy-probléma, cukor, magas vérnyomás... Ezek közül egyik sem lehet nálam az ok, tehát valószínűleg genetikai.

Hát itt tart most Zsolt története, lezárásként ennyit fűzött még hozzá:

Az orvosok azt mondták, hogy ilyet még ők se hallottak, hogy valaki lábon bemegy azzal, hogy az órája jelzett, hogy forduljon orvoshoz. De már egy ilyen korban élünk, amikor egy óra akár be is küldheti az embert a kórházba!

A pitvarfibrillációról többet lehet megtudni többek között a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján – érdemes ide kattintani további információkért!

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Zsolt karácsonyra egy Apple Watch 5-ot kapott, ez mentette meg az életét

Az óra rögtön a fa alatt jelzett, és bár semmi tünete nem volt, Zsolt végül tényleg orvoshoz fordult. Nemsokára a subintenzíven találta magát, elektródákkal a testén.

2232 · Jan 20, 2020 11:27am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments