Nem mindenkinek van pozitív élménye az eBayjel, a világ egyik legnagyobb aukciós oldalával, ahová bárki feltöltheti megunt tárgyait és eladásra kínálja őket. Egy középkorú amerikai házaspárra, akik hírlevelükben kritikusan írtak a cégről, annyira kiakadt az eBay hat dolgozója, hogy hónapokon át zaklatták őket. Nemcsak kéretlen csomagokat küldtek és online írogattak nekik fenyegetően, betörtek a garázsukba, hogy GPS-t tegyenek az autójukra, számol be a meredek történetről a Buzzfeed News.

A zaklatásból bírósági ügy lett, a vádakat az exeBay-alkalmazottak (mivel a cég egy hónappal a peres eljárás után, még tavaly szeptemberben kirúgta őket) megpróbálták tagadni. Az amerikai Natick városban élő pár ügyvédje néhány napja sajtótájékoztatót is tartott az ügyről, amikor elmondta, ügyfeleit érzelmileg és mentálisan is bántalmazta az eBay, amiért rosszat mertek róluk írni.

Az eBay dolgozói bizarrabbnál bizarrabb tárgyakat küldtek a házaspárnak, például:

  • élő csótányokat,
  • pornót,
  • egy könyvet, ami arról szól, hogyan lehet feldolgozni a házastárs halálát,
  • egy véres malacfej-maszkot.

A legutóbbi tétel elküldése után a pár a Twitteren egy elég hátborzongató üzenetet kapott:

Most már figyelsz rám?

Szexuális tartalmú, idegeneket orgiára hívó hirdetéseket is közzétettek a nevükben.

A névtelenségbe burkolózó házaspár ügyvédje egy 68 oldalas vádiratot adott le a bíróságon, amelyben az eBay hat, magas pozícióban lévő dolgozóját nevezi meg a fenti zaklatások elkövetőiként. A vádlottak között van egy biztonságért felelős senior igazgató, a globális biztonsági csapat speciális műveleti vezetője (egykori rendőrkapitáy), és egy olyan személy, aki vállalkozóként segített információkhoz jutniuk és elemezni a megszerzett adatokat. A 2019 augusztusában elkezdődött pert a cég hivatalosan nem kommentálta, mivel még nem zárult le a bírósági tárgyalás, de annyit azért megjegyeztek, hogy

az eBay mindig is komolyan vette az állításokat. Tanulva belőlük, az eBay gyorsan reagált, és gyors belső nyomozást indított, hogy megtehesse a helyes lépéseket.

Hozzátették, a cég mindenben együttműködött a hivatalos szervekkel. 

A folyamatban lévő nyomozás az eBay ügyvezető igazgatójáról, Devin Wenigről is megállapította, hogy néha szabálytalanul viselkedett, de arra nézve semmilyen bizonyíték nincs, hogy tudott volna az elbocsátott munkavállalók obszcén tetteiről, ennek ellenére szeptemberben ő is távozott a cégtől. 

A vádlottak közül korábban ketten azt hazudták, hogy üzleti útra mennek, ám valójában betörtek a házaspár garázsába, hogy GPS-es nyomkövetőt helyezzenek a kocsijukra, amit aztán követtek is. Mivel a volt eBay-alkalmazottak féltek, hogy a rendőrök esetleg megállítják őket, amiért egy másik autót követnek, hamis iratokat vittek magukkal, amelyek szerint az általuk követett házaspár megfenyegette az eBay dolgozóit. A zaklatott házaspár végül észrevette, hogy követik őket, ekkor értesítették a rendőrséget, akik az eBayjel is felvették a kapcsolatot. A cég két alkalmazottja nemcsak a rendőröknek, de a munkaadó cégüknek is hazudott arról, miért követték a házaspárt. 

A hat alkalmazottra akár öt évnyi börtönbüntetést, és 250 ezer dollár (76,5 millió forint) pénzbírságot is kiszabhatnak.