Pont a tizenkettedik születésnapomon volt, hogy Madonna előadta akkor fél éves gigaslágerét, a Vogue-ot az 1990-es MTV Video Music Awardson. Az előadás több szempontból is mérföldkőnek számít (erről többet alább), de a nagyközönség számára elsősorban azért emlékezetes, mert az akkor pályája csúcsán levő popkirálynő a XVIII. század Franciaországának kosztümjeiben adta elő az ultramodern koreográfiát. Madonna egy olyan ruhát viselt a VMA színpadán vogue-oláshoz, amiben nem sokkal korábban Glenn Close játszott a Veszedelmes viszonyok című filmben.

Nos, ez a historizáló Vogue annyira belevésődött a köztudatba, hogy a gáláról készült közvetítés részlete a dal második videóklipjének tekinthető (az elsőt David Fincher későbbi filmrendező készítette fekete-fehérben). És most valaki újra megcsinálta ezt a videót, csak Barbie és Ken babák felhasználásával. Az én állam leesett ettől az animációs kisfilmtől, de persze nekem szívem csücske ez a téma – lehet, hogy önre semmi lelki hatással nem lesz az alább megtekinthető 6 perc 12 másodperc színtiszta perfekció. Egy próbát mindenképpen megér a dolog, kattintson a play gombra!

Nos, a fenti animáció készítője bizonyos Warren Wright, aki arról is feltöltött egy videót, hogy hogyan készült a járvány alatti tétlen időben ez a Barbie-Vogue. Alább látható az eredeti felvétel, amiből a fenti borítókép is készült: meg lehet figyelni, hogy az animáció félelmetesen precízen ábrázol minden részletet, még az is benne van a bábfilmben, amikor az egyik táncos lába beleakad Madonna ruhájának a szegélyébe. Warren Wright eléggé szeretheti a '90-es éveket egyébként, mert a Ponyvaregény bugizós jelenetét is megcsinálta Barbie-kkal, ezt legalul láthatja, de előbb nézzük még Madonnát.

Néhány további tény ezzel a Vogue-verzióval kapcsolatban:

Madonna nem sokkal ezelőtt a VMA-gála előtt fejezte be Blond Ambition című turnéját. Ez volt az a turné, ami díszleteivel-koreográfiájával minden későbbi koncertturné mintája lett – ami ma normális egy ilyen koncertkörúton, azt Madonna csinálta meg először 1990-ben. A fenti videó szereplői a Blond Ambition háttérénekesnői és háttértáncosai, akik fontos szerepet kaptak a turnéról készült filmben, a Truth or Dare-ben, ami évtizedekig a világ legnagyobb bevételt hozó dokumentumfilmje volt. Az AIDS-járvány csúcsán forradalminak számított, hogy Madonna az afro-amerikai és latino, meleg táncosokat (többé-kevésbé) pozitív fényben mutatta be. Ezekről a férfiakról Strike a Pose címmel még egy dokumentumfilm készült 2016-ban, ebből kiderül, hogy ekkor hárman HIV pozitívak voltak közülük, a háromból az egyik fiatalember 1995-ben elhunyt.

A Vogue 1990 szeptemberében már fél éves volt, és Madonna nyilván úgy érezte, hogy valamit variálni kell rajta a VMA kedvéért. Így aztán frissítették a koreográfiát, amelyben benne vannak az eredeti klipből ismert elemek, de azon kívül például legyezőket is beletettek – ez a nagyközönség számára akkor szintén újdonság volt, azóta azonban annyira közhellyé vált a legyező, mint kiegészítő használata, hogy már külön szó is van az angolban arra a hangra, amit a legyezők kiadnak, amikor egy vehemens mozdulattal megnyitják őket, az, hogy thwoorp. Aki úgy érzi, a fanography szóra is rákereshet pl. a YouTube-on.

Figyelemre méltó ez a Vogue-verzió abból a szempontból is, hogy Madonna meg sem próbál úgy csinálni, mintha élőben énekelne, nincs is mikrofon, teljesen egyértelműen playbackről megy az egész. Mindez szintén ritkaságnak számított akkor, és mivel még azon az őszön kirobbant a botrány a Milli Vanilli nevű együttes folyamatos playbackelése miatt, viszonylag ritkák maradtak a vállaltan nem élő énekkel kísért fellépések. De ez a Vogue például egy nagy tátogásorgia volt, és mégis még 30 évvel később is animációs filmeket készítenek róla – szóval szép dolog az élő énekesi teljesítmény, de ez a videó is bizonyítja, hogy azért az élő ének nem elengedhetetlen feltétele egy felejthetetlen popprodukciónak.

Mindezeket nyilván a WOW Report bloggere is jól tudja, csak ő nagyobb önfegyelemmel tud gátat szabni a grafomániájának, ha Madonnáról van szó, mint én. Mindenesetre a barbis Vogue-videót ők szúrták ki először és posztolták egy elég minimalista posztban.

De mi azért nézzük még meg alább a ponyvaregényes animációt is!

Összehasonlítási alapnak a filmből az eredeti jelenet itt található.