A rekordméretű hullámok meglovaglása ugyanolyan extrémsport, mint például a sziklaugrás, és mint minden extrémsportra, az jellemző a szörfnek erre az ágára (is), hogy alapvetően a férfiakról szól. Mégiscsak vannak azért női sztárjai ennek az őrületnek: például a brazil Maya Gabeira, aki tizenéves kora óta üldözi a háznál magasabb hullámokat, és aki egy rekordjával már 2018-ban bekerült a hírekbe (vagy legalábbis a Mindeközbenbe), ekkor készült róla a fenti borítófotó.

A most 33 éves sportolónőről a héten többek között a New York Times is írt, mert az övé lett az év legnagyobb hullámának meglovagolásáért járó díj, amit idén először nyert el női szörfös. Az év legnagyobb meglovagolt hulláma még februárban száguldott Portugália partjai felé egy Nazaré nevű településnél, ahol minden évben van egy extrémszörfös rendezvény. Alább látható egy videó a 22,4 méter magas monstrumról, amit maga Maya Gabeira osztott meg.

Ezzel a hullámmal Gabeira elnyerte az év legmagasabb hullámáért járó díjat a szörfösök világszövetségétől, amit eddig rendszerint mindig férfiak nyertek. Egyben a Guinness rekordok könyvébe is bekerült a dolog, mint a legmagasabb, nő által meglovagolt hullám. Íme a világrekordot bejelentő Tweet egy másik videóval, ez sem kevésbé hátborzongató.

Maya Gabeira története jól mutatja, mennyire veszélyes ez a sport: 2013-ban egy hullám percekig a víz alatt tartotta, Gabeira elvesztette az eszméletét, és mire a sodrás a partig kivitte, már nem volt pulzusa. Újraélesztették, de a sérülései miatt több operációra volt szüksége és hosszú időre kiesett a versenyzésből. Többek között Laird Hamilton is figyelmeztette ezek után, hogy ezeknek a gigahullámoknak az üldözése felelőtlenség, túlságosan veszélyes.

Ha valaki a dolog technikai oldalára is kíváncsi, erről rengeteget lehet olvasni a The Atlantic új cikkében is. A lényeg, hogy a szörfösök normálisan a deszkára fekve beeveznek, majd megvárják a hullámot és a partig szörföznek. Ez a módszer ilyen nagy hullámoknál természetesen nem alkalmazható, így a szörfösnek mindig van partnere, aki jetskivel viszi ki a szörföst a nyílt vízre, majd ha tudja, videózza a hullámlovaglást. Ez utóbbi azért is fontos, mert az adott hullám magasságát ezekről a videókról állapítják meg, hagyományosan szakértői becsléssel, de most Gabeira esetében szoftvereket és egyenleteket is alkalmaztak, hogy a két videóról minél pontosabban meg lehessen határozni azt a bizonyos 22,5 métert. Íme még egy videó.

Gabeira azt mondja, nőként sokkal nehezebb érvényesülni ebben a sportban (is), ezért különösen nagy jelentősége van ennek a mostani díjnak és rekordnak. És még egy kis kitekintés a végére: ha a nők és a szörfözés kapcsolatáról van szó, akkor muszáj megemlíteni, hogy a világ egyik leghíresebb írónőjéről kevesen tudják, hogy egyben a világ egyik első olyan nője is volt, aki állva szörfözött az óceán hullámain.

Agatha Christie-ről van szó, aki első férjével, Archie Christie-vel annak munkája miatt 1922-ben világkörüli útra ment, ami egy egyhónapos szörfözési vakációval ért véget Hawaii szigetén. A későbbi krimiíró ekkor 32 éves volt, és hullámlovaglási tapasztalatairól bőven ír lebilincselő önéletrajzában, de lehet még tájékozódni a témáról például a The Guardian 2011-es cikkéből is. Kattintson ide Agatha Christie egyik szörfözős fotójáért!

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Egy női szörfös lovagolta meg az év legnagyobb hullámát

Maya Gabeira 22,5 méteres hullámon szörfözött, és ezzel világrekordot állított fel, plusz elnyert egy díjat, amit eddig mindig férfiak kaptak.

70 · Sep 24, 2020 09:32am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments