Louis-Marie Predau egy nagyon elszánt fotós, aki bő négy évvel ezelőtt kitalálta, hogy megörökít egy víz alatt faágat cipelő hódot. Mindehhez négy éven át, minden este bemerült egy folyóba, és várt.

Minden este. Négy éven át.

Az alkotó folyamatot siker koronázta, íme, Predau fotója.

Predau a Loire közelében nőtt fel, a hódok pedig fontos szerepet játszanak a folyó ökoszisztémájában. Kész csoda, hogy még vannak egyáltalán: volt, hogy mindössze körülbelül száz példány élt belőlük a Rajnában, annyira túlvadászták őket a XIX. században. Ma 14 ezres a francia populáció, amelynek néhány egyedét a fotós több mint tíz éve szemmel tartja. Ez adhatta az ihletet ahhoz, hogy elkészítse a képet: egyszer szemtanúja volt, ahogy egy kifejlett példány egy jócska faágat vitt haza a családjának. A munkához búvárfelszerelést és súlyokat használt, minden alkalommal mozdulatlanul fekve a folyó fenekén. 

A fotó sajnos nem csak olyan reakciókat váltott ki, amelyek értékelik az alkotó kemény munkáját, a fajtamentés fontosságát, és az elkészült kép minőségét. Most néhány reakció következik. Az alábbi sorokat író illető például azt kérdezi, mi ütött ebbe az emberbe, aki több mint 1300 egymást követő éjszakányi hódles után arra jutott, hogy erre a fotóra várt egész idáig. 

Ő felvetette annak lehetőségét, hogy Predau végül egy kitömött hódot nyomott víz alá.

Megint más úgy véli, hogy ez az egész csak egy csapda, beszívott embereknek.

Ennek készítője hasonlóságot vél felfedezni a természetfotó, illetve Robert Pattinson színész egyik mostanában mémesedett képe között. Utóbbi azért kezdett el mémesedni, mert Pattinson tanácstalannak tűnik rajta, és az sem derült ki, miért készült róla ez a felvétel.

Sokan tették szóvá azt is, hogy ma már elég könnyű távolról vezérelt eszközökkel természetfotózni, úgyhogy felesleges volt ez a sok erőfeszítés. De álljon itt valaki olyan bejegyzése is, akinek mintha átment volna az üzenet: „az emberek kigúnyolják ezt a fickót, mert négy évig ezzel foglalkozott, pedig ez volt az egész értelme. Fajtamentőkkel dolgozott hogy bemutassa a hanyatló hódpopulációt, és igen... ez egy szomorú kép, amilyet az eljövendő generációk talán már nem tudnak készíteni”.

Ha kíváncsi egy másik fotósra, aki négy évig dolgozott a megfelelő fotókért, ide kattintson!