A Zillow egy amerikai ingatlanos oldal, vannak rajta eladó, kiadó lakások, házak. A Zillow Gone Wild nevű Instagram ebből a kínálatból válogat: a legdrágább ingatlanokat gyűjtik, amelyek ugyanakkor szemfájdítóan ízléstelenek is.

Az ötlet nem újdonság, több blog is pécézett már ki ilyen hirdetéseket, hol a képek sugallta nyomort kiemelve, hol a lakberendezési érzék teljes hiányára helyezve a hangsúlyt. De ilyen luxust, ilyen meglepő látvánnyal még nemigen láthattunk.

Ezt a birtokot például bő egymillió dollárért (296 millió forint) hirdetik. Maryland és Nyugat-Virginia államok határához közel fekszik, előző tulajdonosai azonban szerették volna Kairó-külső és egy finn szauna találkozásában érezni magukat. A kert mondjuk egész jó, és ha valaki odaköltözne, egy darabig nem a piacon kéne vennie a fodros kelt.

Majdnem hatszor ennyiért, 5,7 millió dollárért (1,689 milliárd forint) árulják ezt az oregoni épületegyüttest, nem csoda, ha pár pillanatra elnémul a látványtól a szemlélő. Alakuló kiserdő vezet a kastélyszerű komplexumhoz, amelynek tervezője talán egy kicsit szerelmes volt a Bradbury Buildingbe, talán csak rászóltak, hogy minél több fát és vasat használjon. A fennmaradó terekben a saját ötletei keltek szabadjára – a nyolcadik képen egy igazán egyedi kivitelű ülőbútor látható, kattintsák végig, megéri!

A ZGW készítője megkereste és megtalálta New York legdrágább ingatlanát is, amelyet 79 millió dollárért (24,3 milliárd forint) hirdetnek. Utoljára a központi Szabó Ervinben, meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban láttam ilyen tereket, de a konyha például egészen olyan, mintha valami mindent megpróbált volna beleépíteni a nagyszülei házából. Van medence, moziterem, kétszintes könyvtár is.

De ugorjunk át most Kanadába egy ház erejéig: négymillió kanadai dollárba (930 millió forint) kerül, és ránézésre ez nagyjából a faanyagok ára lehet. Ha mindig is olyan otthonról álmodott, ahol beparkolhat a mosókonyhába, és zöld flair kertiszékeken várakozhat, amíg lejár a centrifuga.

Ez a 15 milliós (4,4 milliárd forint) massachusettsi luxusingatlan pedig olyasmivel büszkélkedhet, amivel nem sok más: van benne krumpliszoba.

Na de most már tallózgassanak a kínálatból kedvükre – ha pedig csak egy-egy abszurd lakberendezési részletre csodálkoznának rá olykor, a Please Hate These Things-t ajánlom figyelmükbe, amelyet egy Dina Holland nevű szakember vezet. Aki hol egy hirtelen felbukkanó sziklára csodálkozik rá, 

hol egy tolóajtóval kettéválasztott kandallóra.