A francia fotóművész, Christian Berthelot a szülés azon pillanatát örökítette meg, amikor a kisbaba csak pár másodperce van a világon. Ezeket a gyerekeket a felvétel előtt emeltek ki édesanyjuk méhéből. Bár egy 2015-ben publikált fotósorozatról beszélünk, nem mehettünk el mellette szó nélkül, már csak azért sem, mert az interneten újra terjedni kezdtek a felvételek. 

A kisbabákat műtőlámpák fényében, vaku nélkül kapta lencsevégre a fotós, akit saját élményei inspirálták a fotók elkészítése közben. Ő itt Romane, aki a kép készítése előtt mindössze 8 másodperce született.

Steven 15 másodperce.

A fotós korábban így nyilatkozott a műveiről. Mint kiderült, Berthelot több mint 40 császármetszést örökített meg, a kisbabákról készült fotókból pedig adott egy másolatot a szülőknek is.

Visszagondoltam a fiam születésére. Az egész csapat figyelmes volt. Az orvos a szeme sarkából figyelt, hogy hogyan reagálok: elájulok vagy elmenekülök. Én egyiket sem tettem. Elbújtam a fényképezőgép mögé, és elvégeztem a dolgomat. Tudom, hogy vannak olyan emberek, akik nagyon rosszul reagálnak és undorítónak találják, azt mondják nekem, hogy nincs jogom így megmutatni a gyerekeket. Másokat viszont lenyűgözött, sőt lehetőséget adtam nekik, hogy részletesen megfigyelhessék a születés folyamatát. A feleségem bátorított erre a munkára.

 – mondta korábban. Lize képével búcsúzunk, aki itt éppen 9 másodpercre született.

Cikkünk vezető képe illusztráció!