Az 1960-as években sofőrként dolgozott az angol Eddie Hughes. A férfi egy Bentley S3-at vezetett. Az autót 57 év után kutatta fel Hughes családja, hogy ezzel lepjék meg őt 100. születésnapjára.

Leírhatatlan az öröm, amit Eddie Hughes érzett idei születésnapján. Fia, a most 69 éves Ron 20 éven át kutatta a Bentley-t, amelyet 1964-ben édesapja sofőrként vezetett, és a valaha volt legjobb járgányként mesélt róla családjának. A járműre Ron végül a California állam-beli Beverly Hillsben bukkant rá. A 6.25 literes, V8-as motorú kocsit 32 ezer angol fontért, azaz 13 millió 367 ezer forintért vásárolhatta meg, hogy aztán haza szállíttathassa Angliába, a nagy napra.

A veterán autóval Hughes unokája gurult nagyapja elé, aki a kocsiban életében először ülhetett utasként.

Egyszerűen képtelen voltam elhinni. Csodálatos volt újra látni a járgányt. Nagyon elérzékenyültem, amikor először megpillantottam. Sejtelmem sem volt...

– reagált a meglepetésre Hughes. Hozzátette: az autó ma is kiválóan működik.

Egy ilyen kocsiban biztonságban érzed magad. Ha hozzáértően vezeted, kiválóan halad

– tette hozzá.

Az autót Ron égen-földön kereste, végül Hughes unokája, James bukkant rá a Google segítségével a kocsi regisztrációs száma alapján. Mintha csak az ég akarta volna így: a Bentley-t épp eladásra kínálták. Megvétele után James rendbe hozta, hogy a születésnapi partira tip-top állapotban legyen.

Az autó szinte tökéletes állapotban volt, eredeti alkatrészekkel. Működésében már kevésbé volt kiváló, egészen addig, míg meg nem javítottam. A féken és a felfüggesztésen kellett dolgoznom, valamint újraépítenem a karburátort.

– árulta el James.

A Bentley az évek során összkomfortossá is vált, modern-kori klímát, szervokormányt és automata váltót szereltek bele. Külseje ugyanakkor a régi: a barna-pezsgő színű elegáns küllem egy homok-bézs színű beltérrel valódi luxust sugall.

Egy 6.25 literes, V8-as motorja van, a végsebessége 184 km/óra. Legjobb esetben 18 mérföldet, nagyjából 29 kilométert tud megtenni egy gallon, nagyjából 3,8 liter benzinnel. Amikor annak idején kijött a gyárból, elöl hátul biztonsági övekkel, napfényszűrő üvegablakokkal, és légkondicionáló berendezéssel volt felszerelve

– emlékezett vissza Eddie Hughes. Bár a 100 éves férfi boldogsága szavakba nem önthető, sajnos nem sokáig ülhet a Bentley kormánya mögött, ugyanis 83 év vezetés után az idei évben leadja a jogosítványát.

Az autót a családomra hagyom

– árulta el.

Gazette & Herald