A történelem során világszerte számoltak be különböző csodákról. Egyes helyszínek később kegyhellyé, zarándokhellyé váltak. Hazánkban is több ilyen úti cél található, van azonban egy település, amely kitűnik mind közül: a legenda szerint maga Szűz Mária jelent meg itt.

A Mátra északi oldalán, egy kis völgy torkolatában, a Nógrád megyei Mátraverebély határánál helyezkedik el a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely.

Egy 1714-ben feljegyzett história szerint egyszer egy néma fiú és édesapja haladt át a területen. A gyermek megszomjazott, így lemaradt apjától, hogy vizet keressen. Nem sokkal később megjelent előtte Szűz Mária, aki egy patkó formájú mélyedésre mutatott. A mélyedésből víz csordogált. Miután a fiú ivott belőle, apja után kiáltott: a víz ugyanis csodatévő volt, a gyermek hangja visszatért.

A helyszínt végül a csodatétel nyomán nevezték el Szentkútnak, miután azt 1195-ben szent hellyé nyilvánították.

A feljegyzések szerint máskor is történtek itt jelenések: 1700-ban például egy kereszt ragyogott fel a víz felszínén, 1701-ben pedig több ezer ember előtt jelent meg Szűz Mária, kezében a kis Jézussal.

A Mátraverebély-Szentkúton történt csodák híre messze földön elterjedt, a helyszínt azóta is évi 200 ezren látogatják. Ikonikus épülete a Nagyboldogasszony-templom és egy óriási, mesterséges barlangfülke.

Femina