BP-8171

Philipp Plein exkluzív interjú: a magyar LMBTQ-helyzetre is reagált a homofób botrányba keveredett német divatpápa

2021.10.28. 12:28

Október 22-én pénteken Budapestre látogatott Philipp Plein divattervező, a róla elnevezett, Svájcban alapított extravagáns luxusmárka megteremtője. A német származású, Monacóban élő dollármilliárdos a divatipar egyik legsikeresebb és egyben leggazdagabb embere. Világszerte több mint 200 üzlettel rendelkezik, eggyel a magyar fővárosban. Látogatásakor fogadta a Velvet stábját, és többek között mesélt legújabb kollekciójáról, barátnője OnlyFans-oldaláról, illetve megosztotta velünk véleményét a magyar LMBTQ-helyzetről.

A jövő tavaszi Philipp Plein kollekciót egy kisfilmen mutatta be Milánóban a múlt hónapban. Mik az új kreálmányok fő jellegzetességei a formájukat, stílusukat, és persze a fenntarthatóságot tekintve?

Szexi, elragadó, és kicsikét sötét. És természetesen Philipp Plein. Ami a fenntarthatóságot illeti, elmondhatom, hogy mi kizárólag természetes anyagokkal dolgozunk, a ruháink kilencven százaléka Olaszországban készül. Minden ide vonatkozó törvényt és szabályozást betartunk. Ezt nagyon fontosnak tartom, mert miközben az olyan országokban mint például Kína, vagy más ázsiai országok, temérdek kemikáliát használnak és nem követik a fenntarthatósági irányelveket, mi nagyon hagyományos módokon járunk el. A cipőink, táskáink a legmagasabb színvonalon, szigorú követelményeknek megfelelően készülnek. Elkezdtünk például vegán termékeket gyártani, cipőket és sneakereket bőr, és más állati eredetű anyagok felhasználása nélkül. A piacon a miénk az első ilyen sneaker, ami még számunkra is új. Reméljük, értékelik majd az ügyfelek.

A kisfilmet Megan Foxszal a főszerepben készítették. Milyen volt vele a közös munka? Régebben többször is visszhangot kapott a sajtóban, hogy nehéz vele együtt dolgozni.

Számunkra lenyűgöző volt a vele való közös munka. Ő egy hollywoodi sztár, egy erős nő, és egy hatalmas személyiség, nem mellesleg gyönyörű. Ő nem csak egyszerűen egy nő, hanem egy színésznő, anya, egy felnőtt ember, aki a karrierje során különböző változásokon ment keresztül, és épp most van egy nagy visszatérése. Mindenki vele akar dolgozni a piacon, a filmiparban, kampányokban. Ő egy ikon, és profi. Profikkal pedig könnyű dolgozni. Nem is modellként, inkább színésznőként tekintettünk rá, aki kényelmesen érzi magát a kamera előtt, tudja hogyan reagáljon rá. Egy másik kampányunk is készült vele, amely decemberben debütál, és az új szemüvegeket reklámozzuk. Nagy meglepetés lesz, szexi, már-már egy fétis!

A tavaszi kollekció filmjének bemutatása úgy tudom, nem zajlott zökkenőmentesen. A Porta Romananál lévő épületnél egyszer csak rendőrök tűntek fel...

Ez egy nagy esemény volt, sok emberrel. Amikor a hatóságok tudomást szereztek róla, hogy nagyjából ötezer ember tartózkodik egy helyszínen, elég sok rendőr érkezett, hogy ellenőrizzék, betartjuk-e a járványhelyzet miatti szabályokat. De minden szabályt követtünk, és mindent rendben is találtak.

Gondolom az ön cége is nehéz időket élt meg a lezárások ideje alatt. Hogyan vészelték át az elmúlt másfél évet?

Ez számunkra is egy nagyon nehéz, nagyon durva időszak volt, és nagyon bonyolult is. Világszerte hétszáz alkalmazottunk van, akik közvetlenül nekünk dolgoznak. Velük és az ügyfeleinkkel is megszakadt az állandó kapcsolatunk, és nekünk is számos üzletet be kellett zárnunk. Szóval sok pénzt vesztettünk, de nem is a pénz volt a leglényegesebb. Hanem hogy nem csinálhattuk azt, amit előtte. Volt egy pillanat, amikor még a politikusok sem voltak képesek irányt mutatni, szóval az emberek csak vártak, hogy valaki végre mondja el nekik, mit tehetnek. Ilyenkor próbáltunk minden nap beszélni az alkalmazottakkal, próbáltuk megnyugtatni őket. Ezek nem könnyű, intenzív pillanatok voltak. Mindenki valami mást fedezett fel ebben az időszakban. Mindenki gondolkodni kezdett az életről, a munkáról, a vidám percekről, és egy csomó mindenről. Valahol ez egy lehetőség is volt arra, hogy tükröt tartsunk magunk elé.

Szerencsére érték ennél szebb, és jobb idők is. Már 22 éve tevékenykedik ezen a területen, melyek voltak eddigi karrierje legnagyobb mérföldkövei? Ha jól tudom, luxus kutyaágyak tervezésével kezdte...

Minden egyes kő egy kis kő volt, de mindegyik fontos volt. Nem tudnék egy nagy sziklát mondani a karrierutamon. Nagyon sok apró kavicsból közösen állt össze az az út, amelyen járok. Enteriőr dizájnerként indultam, azután kezdtem el tervezni a luxus kutyaágyakat. Utána következtek a bútorok, majd a táskák. Ezután jött a divatipar, majd az üzletnyitások, végül a webáruház. Sok mérföldkő együtt!

A budapesti üzlet 2018-ban nyitotta meg kapuit a Fashion Streeten. Miért tartotta fontosnak, hogy Magyarországon is saját üzlete legyen?

Az emberek folyton a webáruházakról beszélnek. Mi erősek is vagyunk ezen a téren. 100 millió eurós (36 milliárd 308 millió forint - a szerk.) forgalmat generálunk, ami rengeteg pénz a mi kis cégünknek. De az offline áruházak sokkal fontosabbak. Szükségünk van az emberekre, önre, az ügyfeleinkre szerte a világon. Ha kinéz az utcára, köszönhet, inthet a járókelőknek. A bolt ablaka maga a hirdetőtábla, az áruház pedig mindenki számára nyitva áll. Nem kell fizetnie azért, hogy betérjen. Élőben láthatja, érezheti, megérintheti és megtapasztalhatja a termékeket. A weboldal nem beszél önhöz. A kettőnek együtt kell működnie, ez tesz sikeressé egy brandet manapság. Közel kell lenni az ügyfelekhez, mert ez az igazán emberi, és ez mindig is siker lesz.

Ha már Magyarországnál tartunk, engedje meg, hogy feltegyek egy személyesebb kérdést. Idén februárban volt egy kisebb botránya egy korábbi alkalmazottjával, aki azt állította, hogy a homoszexualitása miatt tanácsolták el. Az emberek homofóbként kezdtek önről beszélni. Mi a véleménye arról, ahogy Magyarország kormánya áll az LMBTQ közösséghez?

Én a munkám során sokat dolgozom együtt különféle szexuális orientáltságú emberekkel, és a kezdetektől támogatom ennek a szabadságát. Az engem ért vádak épp ezért alaptalanok. 2013-ban a transznemű Lea T-vel volt közös kampányunk, amelyben két, egymással csókolózó férfi is szerepelt. Sok mindent tettem már ebbe az irányba. Például a lezárások előtti utolsó, tavaly februári divatbemutatónkon 4-5 transznemű modell lejtett végig a kifutón, ezen kívül voltak modelljeink minden korosztályból. Idős hölgyként például a Tesla fejének, Elon Musknak az édesanyja szerepelt. Mi mindenkiért dolgozunk, mindenkit támogatunk. Mindenkit hagynunk kell önmagának lenni.

A divatiparban úgy tudom, önnek is nehéz volt. De önnek pont az ellenkezője miatt, azért, mert nem meleg...

Igen, én igazából egyfajta kivételnek számítok. Ebben az iparágban főként a nem heteroszexuális emberek dominálnak. Ennek ellenére sosem állítottam, hogy diszkriminálva lennék, erről nincs szó. Ugyanakkor néha úgy érzem, nem fogadnak el teljesen. De erről nem is szeretnék többet beszélni, nem az én stílusom. Nincs ezzel problémám.

Végül hadd faggassam egy kicsit a magánéletéről... Több mint két éve alkotnak egy párt a modellel, Lucia Bartolival, akinek időközben ráleltünk az OnlyFans-oldalára. Milyen céllal hozták azt létre? 

Lucia: Ó, igen! Azt folytatnunk kellene, de egy ideje szüneteltetjük. Egyébként a mindennapi életünkbe engedtünk bepillantást azon az oldalon keresztül, hogy éppen mikre készülünk, min dolgozunk, hogyan élünk. Nem egy tipikus, szexuális tartalmakról híres OnlyFans-oldal a miénk, ilyesmiről egyértelműen nincs szó. De nem igazán csináljuk már...

Philipp: Pedig csinálnod kellene! Rengeteg jó anyagod van! Most épp egy vegán szakácskönyvet ír. Mindig főz, én meg eszem...

Lucia: Igen, mindig csak eszik...

Philipp: Igazi profi a konyhában. Egy vlogot is csinál, ahol nem csak ételeket mutat be, hanem különböző felvételeket is készít az útjainkon. Sokat utazik velem, és ez lefoglalja.

Úgy látom, nagyon jól működnek együtt. Családalapításon is gondolkodtak már?

Két éve és három hónapja vagyunk együtt. Nagyon boldog vagyok, hogy ő van nekem, mert tényleg nagyon sokat dolgozom. Ugyanakkor egymással például sosem dolgoztunk, mert nem szeretném keverni a magánéletemet a munkámmal. Amikor együtt vagyunk, beszélni sem akarok munkáról, csak minőségi időt vele tölteni. Régebben volt már rossz tapasztalatom. Van egy fiam, aki Brazíliában él. Sajnos vele nem sokat látjuk egymást. De természetesen Luciától is szeretnék gyermeket. Remélem, hamarosan úton lesz, de ez ezen a nőn múlik itt mellettem. Lucia, hol a kisbaba?