A tesztoszteron a férfiak kinézetére, önértékelésére, és férfiasságukba vetett hitére is hatással van. Ha a hormon szintje csökkenni kezd, mindez meginoghat bennük, így érdemes tisztában lenni a legárulkodóbb jelekkel, hogy a tesztoszteron-szint csökkenés még ideje korán visszaszorítható legyen.

És íme, a négy legárulkodóbb jel!

1. Mellek

Az izmos mellkasért a tesztoszteron, a női mellekért az ösztrogén felelős. Ha a férfi nemi hormon szintje csökkenni kezd, és elér egy kritikusan alacsony szintet, akkor a hormonháztartás felborulhat, és megnőhet más hormonok, például az ösztrogén szintje. Ez pedig a férfi mellkas nőiesedéséhez vezet.

2. Izomvesztés

Mivel a tesztoszteron  szerepet játszik az izomtömeg növelésében és megtartásában, így annak  hiányában ez értelemszerűen nem valósulhat meg. Az izomtömeg ekkor csökkenni kezd, ám bizonyos kutatások szerint ez érdekes módon az erőnléten mit sem változtat, é s izomfunkció-vesztéssel sem jár.

Ugyanakkor tesztoszteron-szint csökkenés esetén a testzsír aránya megugrik, a zsír pedig ösztrogén termelő egységként üzemel a szervezetben. Ilyen formán elősegíti az ösztrogéndominancia kialakulását, ami csak tovább ront a helyzeten - írja a napidoktor.hu.

3. Hajhullás

A férfi hajkorona hullását egyaránt okozhatja magas és alacsony tesztoszterin-szint, ugyanis ez a hormon a felelős a másodlagos nemi jellegek, így a testszőrzet és a haj megjelenéséért is.

4. Szexuális problémák

Az alacsony tesztoszteron-szint a merevedési zavarokkal, valamint a szexuális vágy csökkenésével, szélsőséges esetben akár annak megszűnésével is összefüggésbe hozható. Mivel a férfiak hajlamosak önmagukat a szexen keresztül meghatározni, így ebben az esetben súlyos önértékelési problémák is jelentkezhetnek.

A tesztoszterin-szint csökkenése a hangulatra is erős befolyást gyakorol, így nagyobb eséllyel alakulhat ki depresszió.

Hogy mindezt elkerüljük, bizonyos kor felett érdemes időközönként ellenőriztetnünk a hormonszintünket. A tesztoszteron csökkenése esetén annak pótlására van szükség, ami szintetikus készítményekkel remekül orvosolható. Egyszerűbb azonban megelőzni a problémát egészséges étkezéssel, rendszeres mozgással, és megfelelő táplálékkiegészítők, férfivitaminok fogyasztásával. Így kiküszöbölhető a tápanyaghiányos állapot, ami egyébként minden negyedik embert érint a világon.