Vajon mit mondanánk életünk utolsó perceiben, mielőtt végleg álomra hajtjuk a fejünket? Egy szerettünket szólítanánk, netán lenne valamilyen szarkasztikus megjegyzésünk? Nem egy embernek él olyan kép a fejében, hogy végre kifejtené nyers, és őszinte véleményét egy-egy dologról, hiszen már úgysem szállna vele vitába senki. De vajon mi a tapasztalata erről olyasvalakinek, aki több tucat haldokló utolsó szavainak volt már fültanúja egy hospice ház dolgozójaként?

Julie McFadden öt éve tevékenykedik egy ilyen intézményben, előtte egy kórház intenzív osztályán dolgozott. Halállal kapcsolatos tapasztalatairól TikTok-oldalán közzétett videóiban mesél a követőinek, ezzel segítve is őket abban, hogy hogyan készüljenek fel egy várható halálesetre.

Bármennyire is morbidnak tűnhet Julie TikTok „küldetése", tanácsaira és történeteire meglepően sokan kíváncsiak. A közösségi oldalon jelenleg több mint 340 ezren követik, annak ellenére, hogy a nyugati kultúrkörben meglehetősen sok tabu övezi a halál kérdését.

McFadden legutóbb a The Sun brit napilapnak adott interjút a munkájáról, és árulta el többek között azt: milyen utolsó szavak hagyják el a haldoklók száját.

A legtöbben mondanak valamit, mielőtt meghalnak. Ez általában az, hogy 'szeretlek', vagy az édesanyjukat, édesapjukat szólítják, akik általában akkorra már halottak

– mondta az ápoló, aki arról is kendőzetlenül mesélt, hogy a haldoklók milyen, külsőleg megrázónak tűnő, ám ebben a helyzetben természetes változásokon mennek keresztül.

Mint azt kiemelte: a hospice ellátásban részesülő, természetes halállal távozó személyek szinte kivétel nélkül ugyanazokat a halál közelségéről árulkodó tüneteket mutatják.

Az aktív haldoklási szakasz tünetei az eszméletvesztés, a légzés megváltozása, a foltosodás és a halálhörgés. Ezek normálisak és nem fájdalmasak vagy kellemetlenek. Testünk gondoskodik magáról életünk végén is. Minél kevésbé avatkozunk bele, annál jobb

– fejtette ki Julie McFadden.

(Femcafe)