Megfelelő tervezéssel, a ruházat és a felszerelés előrelátó megválasztásával és tudatos táplálkozással a leghidegebb hónapokban is érdemes elindulni a természetbe. Az alábbi tippek megfogadásával pedig  a legnagyobb zimankóban is örömteli, emlékezetes kaland lesz a túrázás.

A szabad levegő és a mozgás javítja a hangulatot, jó hatással van a testre és a lélekre, ami a borongós téli napokon különösen előnyös. Ilyenkor a túraútvonalakon is kevesebben vannak, a táj pedig egyszerűen varázslatos.

A népszerű svéd márka, a Fjällräven több mint 60 éves fennállása alatt az extrém hidegben megtett téli túrák szakértőjévé vált, és számos megoldást fejlesztett ki a zord, akár mínusz 40 fok alatti fagyokat is tartogató skandináv vidéken élőknek. A következő tippeket a brand szakértői gyűjtötték össze. Tanácsaik megfogadásával a túrázók biztonságban barangolhatnak a természetben a leghidegebb napokon is.

1. Felkészülés

Indulás előtt érdemes összeállítani egy útitervet, amelyben alternatív verziók is szerepelnek, így könnyebb reagálni a változó körülményekre. Közösségi média oldalakon és túrázással kapcsolatos honlapokon számos útvonal leírása megtalálható, ezek átböngészésével elkerülhetőek a váratlan meglepetések. Fontos előzetesen ellenőrizni az időjárás-jelentést és a szelet is: ha nem kedvező a helyzet, előnyösebb egy másik napot választani a túrázáshoz.

2. Megfelelő táplálkozás

A legfontosabb, hogy üres gyomorral sosem szabad útnak indulni! A téli túrákon sem maradhat otthon a szükséges élelem és víz, hiszen hideg időben a testnek több energiára van szüksége. Nélkülözhetetlen, hogy rendszeresen iktassunk be pihenőket, amikor egy összehajtható, jól szigetelő ülőkére leülve elfogyasztható a hozott étel és ital. Mivel hideg időben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a folyadékpótlásról, vagy csal túl hideg a kulacsunkban lévő víz, érdemes termoszban forró vizet magunkkal vinni, amiből teát készíthetünk.

A pihenőkkor alkalom adódik a végtagok és a ruhák szárazságának ellenőrzésére is.

3. Alkalmas öltözék

A hidegben két alapszabály van: ne fázzunk és ne izzadjunk! Ennek érdekében olyan ruhadarabokat érdemes választani, amelyek jól szigetelnek, miközben megfelelően szellőznek, illetve elegendő mozgásszabadságot biztosítanak.

Fontos a réteges öltözködés, hogy emelkedőn felfelé levehessük a plusz darabokat, a csúcsra vagy hegygerincre érve pedig felöltözhessünk. Ideális legalább három réteget alkalmazni: legalul egy nedvességet elvezető vékony felső, erre egy polár rétegként funkcionáló pehelykabát, majd egy szél- és esőálló dzseki az ideális. Ezen kívül alapvető egy bélelt nadrág, gyapjúzokni, sapka és kesztyű.

+1: A sérülések elkerülése

Hideg hatására összeszűkülnek az erek és a szervezet a maghőmérséklet megtartására kezd törekedni. A test jelzéseinek figyelmen kívül hagyása extrém esetben sérülésekhez vezethet, ezért figyelni kell a fehér foltokra és érzékelésvesztésre, amely a fagyási sérülések előjele lehet. A legfontosabb, hogy a túrázó a megfelelő ruházattal biztosítsa testhőmérsékletének megőrzését, ám hideg esetén egy-két plusz ruhadarab, illetve a pulzusszámot növelő mozgás segíthet emelni a hőérzetet. Nem érdemes azonban túl sok réteget sem felvenni, ugyanis az izzadás a ruhák átnedvesedéséhez vezethet.