Európa, Amerika és Ázsia népessége radikálisan csökkenni, míg Afrika és a Közel-Kelet lakossága a szakértők szerint nőni fog, így utóbbi vidékek alakíthatják a jövőnket. Számítások szerint több mind egymilliárddal élünk majd kevesebben 2100-ban.

Addig azonban a Föld népessége tovább gyarapszik, 2064-re a mostani 7,8 milliárdról 9,7 milliárdra nőhet. Kutatók szerint 2100-ra ez a szám 8,8 milliárdra csökken majd, ami a modern történelem során először jelent nagymértékű népességcsökkenést.

Utoljára a 14. században csökkent a világ népessége a fekete pestis miatt. Ha az előrejelzésünk helyes, akkor ez lesz az első alkalom, hogy a fogyást a termékenység csökkenése okozza, szemben olyan eseményekkel, mint a világjárványok vagy az éhínség

– fejtette ki Stein Emil Vollset, a tanulmány vezető szerzője és az Institute for Health Metrics and Evaluation intézet egészségügyi professzora.

A kutatás részletes adatai szerint legfeljebb 23 ország lakossága 50 százalékot meghaladó mértékben csökken majd, beleértve Japánt, Thaiföldet, Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát vagy Dél-Koreát, ahol alacsony a születési ráta és a népesség elöregedése.

Még Kína népessége is a 2017-es 1,4 milliárdról 732 millióra eshet vissza 2100-ra.

Bár a népesség csökkenése globális tendencia lesz, a világ egyes részein az előrejelzések szerint a populáció mégis növekedni fog. Ez főként Észak-Afrikára és a Közel-Keletre lesz jellemző, ahol akár meg is háromszorozódhat az emberek száma. A szakértők szerint ennek eredményeképp Afrika és az arab világ alakítja majd a jövőnket.

A változás miatt egyes országokban drámai csökkenés tapasztalható majd a munkaképes korú felnőttek számában, ami megterhelheti a gazdaságot, és megingathatja a világ geopolitikai erőegyensúlyát is - írja a Femina.hu.