Egészségügyi, oktatási, foglakoztatási és népmozgalmi szempontok szerint rangsorolta a 20 ezer fősnél népesebb magyar városokat egy ingatlanközvetítő vállalat. A top10-es listán Budapest több kerülete és két vidéki város is helyet kapott.

Az Otthon Centrum élhetőségi rangsorának első helyén a budapesti Várnegyednek is helyet adó I. kerület végzett a budai oldalon. Ez, és a dobogó második fokán helyet foglaló V. kerület a legtöbb mutatóban kiemelkedő, egyedül az odavándorlók aránya mondható átlagosnak.

Az V. kerület egyébként Pest belvárosa, a keleti part legdrágább körzete.

A listán budai oldalról még a II., XI. és XII., pesti oldalról pedig a VI., VII. és IX. kerületek kaptak helyet. Mutatóik több szempontból is eltérnek egymástól: a II. és a XII. kerület értékei például a felsőfokú végzettségűek és a foglalkoztatottak arányát tekintve kiemelkedő, míg a belvárosi kerületek elsősorban a foglalkoztatottságban emelkednek ki.

A fővárosi kerületek közé a 6. és 9. helyre két vidéki város is beékelődött. A középmezőnyben végzett eger, valamint Veszprém került még a listára.

Elsődleges oka, hogy ez a két vidéki város a top 10-ben végzett, hogy az itt élők jutnak be leghamarabb a munkahelyükre, valamint sokan vándorolnak mindkét városba.

(MTI)