A családi karácsonyozás, a féktelen szilveszteri bulik, és az azt követő, hétköznapokba való visszarázódás után kellemes kikapcsolódást nyújthat egy kisebb külföldi kiruccanás. A DiscoverCars.com összeszedte azt a három úti célt, amelyek kevésbé terhelik meg a pénztárcánkat az ünnepi költekezéseket követően.

A nemzetközi autókölcsönző webhely elemzésében a szállodák, a repülőjegyek, az autóbérlés és a turisztikai látványosságok átlagos költségeit, valamint a tenni- és a látnivalókat együtt vizsgálta. Bár toplistájukat a britek pénztárcájához igazították, mi magyarok is szemezgethetünk belőle.

1. Krakkó

A dobogó élén Lengyelország második legnépesebb városa végzett, mivel 335 fonttal (ca. 143 ezer forint) itt a legolcsóbb a heti átlagos összköltség. Az autóbérlés Krakkóban kerül a legkevesebbe, és összesen 664 „megfizethető" étteremben lehet enni. A város legnagyobb látványossága, maga a főtér teljesen ingyenes.

2. Prága

A cseh fővárosban a kutatás szerint 1207 megfizethető árú étterem áll rendelkezésre, a legismertebb látnivaló, a prágai vár pedig átlagosan 8,40 fontba, azaz nagyjából 3 ezer forintba kerül. Az autóbérlés ugyanakkor már drágább, egy hétre nagyjából 85 ezer forint. Az egyéb költségek az átlagosnál olcsóbbak.

3. Párizs

Bár Párizs a maga 320 ezer forintos, heti átlag összköltségével nem egy olcsó hely, számos előnye miatt végezhetett a harmadik helyen: itt található a legtöbb „megfizethető" étterem, az utazók összesen 2934 ilyen hely közül választhatnak. Az autóbérlés átlagosan 79 ezer forintba kerül egy hétre, repülőjegyhez pedig kifejezetten olcsón lehet hozzájutni. Hogy felmehessünk az Eiffel-toronyba, azért átlagosan 9500 forintot kell fizetnünk, ám 7829 egyéb látnivalót tartogat még számunka a szerelem városa.

(hamuesgyemant.hu)