Felhasználási engedélyt kapott a brit gyógyszerhatóságtól az AstraZeneca Evusheld nevű gyógyszere, amely az ígéretek szerint legalább 6 hónapos védelmet nyújthat azoknak, akik számára alapbetegségük miatt a vakcinák nem nyújtanak megoldást.

Az Egyesült Királyságban ez az első olyan antitest-készítmény, amelyet jóváhagytak a koronavírus fertőzés megelőzésére. Az Evusheld izomba adott injekció formájában alkalmazható, és elsősorban azok számára javasolt, akik alapbetegségük vagy más, az oltást kizáró ok miatt veszélyeztetettek a COVID-19 szempontjából.

A brit adatok szerint a lakosság közel 1 százalékának immunrendszere sérült.

Hozzávetőlegesen 40 százalékuk esetében az immunrendszer nem megfelelő védelmet alakít ki az oltásokat követően, míg 11 százalékuknál egyáltalán nem termelődnek antitestek. Közéjük tartoznak a rosszindulatú vérképzőrendszeri betegségben szenvedők, valamint azok a betegek, akik szervátültetés vagy egyéb betegség miatt erőteljes immunelnyomó kezelést kapnak.

A klinikai vizsgálat elsődleges adatai szerint

a vizsgálatban részt vevő 5 ezer 172 betegnél a készítmény 77 százalékos hatékonysággal tudta kivédeni a tünetes COVID-19 betegség kialakulását.

Átlagosan 6 és fél hónap utánkövetés során a hatékonyság 83% volt.

A vizsgálatban részvevő, aktív kezelést kapó csoportban nem fordult elő súlyos, vagy halálos kimenetelő COVID-19 betegség, míg a placebo csoportban 2 halálos és 5 súlyos esetet tapasztaltak. 

Az AstraZeneca célja, hogy a terápiát minél több ország hatósága elérhetővé tegye a lakosai számára, így jelenleg Magyarországon is folynak az egyeztetések a készítmény behozataláról és használatáról.