Eddig főleg múzeumként üzemelt, nemsokára azonban kalapács alá kerülhet a dán királyi család nyári rezidenciája. A fényűző villa egy Koppenhágától északra, a tengerparton fekvő külvárosi területen, Charlottenlundban található.

A Charlottenlund-palota jelenleg állami tulajdonban van, öt évvel ezelőtt, 2017-ben került sor a felújítására. Azóta leginkább múzeumként működtetik.

A dán palotákat fenntartó állami kulturális ügynökség és a kerületi önkormányzat között régóta vitatéma, hogy pontosan ki felel az épületért. Előbbinek a terve, hogy elárverezze a palotát, némi politikai segítséggel pedig egyre közelebb kerül a céljához.

Hamarosan ugyanis ténylegesen kalapács alá kerülhet a kastély és az ahhoz tartozó öt melléképület

– adták hírül a jelenlegi bérlők.

A barokk stílusban épült kastély 1733-ban készült el. Két híres, a II. világháború alatt regnáló uralkodó is született itt, köztük X. Keresztély dán király. Ő olyannyira népszerű volt, hogy a legenda szerint amikor egy német katona megkérdezte egy kisfiútól, hogy őfelsége hogyhogy testőrség nélkül lovagolt ki a városba, a gyermek nemes egyszerűséggel csak annyit felelt: 

De hát egész Dánia a testőrsége.

Keresztély öccsének a norvég trónt ajánlották fel, ő VII. Haakonként fontos alakja lett a norvég ellenállásnak a náci megszállás alatt.

Mióta a dán királyi család nem használja a Charlottenlund-palotát, múzeumi látogatók mellett jegyespárokat is örömmel fogadnak a kastélyban, amelynek földszinti helyiségeit cégek bérelték iroda gyanánt. Nemsokára pedig egy szerencsés licitáló tudhatja magáénak az uralkodó rezidenciát.

(the GENTLEMAN'S review)