shutterstock 54597082

Ilyen hatással van a szervezetére a penészes étel

2022.04.05. 07:01

A penészes ételek bukéja sokaknál eredményez rosszullétet, de bárkivel megeshet, hogy véletlen beleharap egy olyan ennivalóba, amin nem veszi észre a zöldes-szürkés foltokat. 

A penészgomba könnyebben terjed a puha, porózus ételekben, mint a kenyérfélék, gyümölcsök és zöldségek, s ha kibolyhosodik rajtuk a penész, porszerűen ellepi, megváltozik az íze, vagy furcsa színű lesz, érdemes inkább kidobni, mintsem elfogyasztani őket. 

via GIPHY

Bár a penészes ételek fogyasztása nem képes komoly kárt tenni bennünk, bizonyos esetekben okozhat betegséget.

Amíg az immunrendszerünk jól műküdik, a penészes ételt is épp úgy képesek vagyunk megemészteni, mint bármilyen más ételt, amelyik nem romlott.

Mivel a gyomorsavat csak kevés baktérium és gomba képes túlélni, az esetek nagy százalékában semmilyen panasszal nem fog járni, ha eszünk egy falat ételt, amelyen már megjelent a penész. Émelygést, vagy más, gyomor- és bélrendszeri fájdalmat ugyanakkor érezhetünk. Komolyabb panaszok akkor jelentkezhetnek, ha le van gyengülve az immunrendszerünk, vagy ha nagyobb mennyiséget ettünk a penészes ételből. 

A penészes étel elfogyasztását tartós émelygést, hányás követi, feltétlenül fordoljunk orvoshoz. 

via GIPHY

Súlyosabb esetben akár a gyomor és a bél tartalmának kiürítésére is sor kerülhet, de minden bizonnyal csak émelygés elleni gyógyszert fog felírni. Bizonyos penészgombák allergiás reakciót is kiválthatnak, amelyek légúti problémákat okoznak, ám ilyesmi nagyon ritkán fordul elő. Amennyiben köhögést, nehézlégzést tapasztalunk, fel kell keresni az orvosunkat.

Ezeket azonnal ki kell dobni, ha megjelenik rajtuk a penész:

  • lágy sajtok, melyeken nincs nemespenész
  • lágy gyümölcsök
  • pékáruk
  • hüvelyesek
  • diófélék
  • joghurt
  • lekvár
  • hús

A nemespenész azonban, amely érlelés útján kerül bizonyos élelmiszerekre, teljesen biztonságosan fogyasztható és még finom is. A kemény felszínű ételek, mint a kemény sajtok és a zöldségek, pedig akár meg is menthetők: ha kivágjuk a penészes részeket és a penészt körülvevő 2-2,5 centimétert, nyugodtan megehetjük kemény ételeink maradékát.