Bár sokan nyúlunk gyógyszertári alkoholhoz, ha valamilyen sérülést vagy bőrgyulladást kell házilag fertőtlenítenünk, az orvosok szerint mégsem a legjobb módszer, főleg gyerekek esetében.

Otthonunkban bármikor érhet minket egy kisebb baleset, megvághatjuk vagy leforrázhatjuk magunkat. A fertőtlenítés minden ilyen esetben elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy minél előbb begyógyuljon a sérült terület.

A legjobb, ha először langyos vízzel le-  vagy kiöblítjük a sebet, attól függően, hogy milyen típusú, majd ezt követően alkalmazunk fertőtlenítő készítményt. Sokszor ezt gyógyszertári alkohollal, vagy ha nincs más, még rosszabb esetben valamilyen alkoholos itallal tesszük meg. Az orvosok azonban a gyógyszertári készítményt sem ajánlják, különösen gyermekek esetében.

Bár a 70 százaléknál magasabb koncentrációjú alkohololdat valóban hatásos lehetne a kórokozók nagy része ellen, hamarabb elpárolog, minthogy kifejthetné a hatását.

Emellett a sebre kerülve roncsolja a szöveteket és szárítja a bőrt, nem mellesleg fájdalmas, hiszen nagyon csíp.

via GIPHY

Gyermekek és újszülöttek esetében azért nem ajánlott a használata, mert az ő bőrük még fejletlen, vékony, könnyebben átjuthat rajta az alkohol és fel is szívódhat, ezáltal idegrendszeri problémákat okozhat – írja a HáziPatika.com.

A szakértők szerint a legjobb megoldás, ha kifejezetten sebfertőtlenítésre szánt készítményt használunk. Friss seb kezeléséhez a folyékony állagú fertőtlenítő a legalkalmasabb, a zsírosabb kenőcsök ugyanis elzárják a seb felületét. Népszerűek még a jód tartalmú sebkezelőszerek hatékony fertőtlenítő hatásuk miatt. Ezek a készítmények ugyanakkor nem jelentenek megoldást a jódra érzékenyek számára, ugyanis allergiás reakciókat okoznak, mi több, rendszeres vagy nagy felületen történő alkalmazásuk esetén a jód a bőrön át felszívódhat és pajzsmirigy-alulműködést okozhat.

A legkorszerűbb sebfertőtlenítők ugyanakkor több komponensűek, jód- és fájdalommentesek, valamint színtelenek. Utóbbi tulajdonságuk azért is előnyös, mert ha bármilyen gyulladás vagy szövődmény jelentkezne a sérülés körül, időben észrevehetjük azt a bőr kipirosodásából. A készítményekből vattával használatos, illetve spray verzióban kapható variációk is elérhetőek.