Elsőre talán furcsának tűnhet, ám annál hatásosabb az edzés utáni regenerálódásban.

Egy jó pörkölthöz biztosan, de akár egyéb fűszeres ételekhez is remek választást jelenthet egy kis savanyúság. Ám ha jól belakmároztunk belőle, a levét érdemes azt követően is megtartani, egyesek szerint ugyanis remek roboráló, azaz erősítő ital az edzések után.

A savanyításhoz használt folyadék a legnagyobb mennyiségben sót és vizet tartalmaz, ebben tárolják a különböző zöldségeket, például a csemegeuborkát. Intenzív mozgás során, főleg melegben, sokat izzadunk, a folyadékkal együtt pedig elektrolitokat, különösen káliumot és nátriumot veszít a szervezetünk. A teljesítmény fenntartásához ezeket az elektrolitokat és a folyadékot vissza kell pótolni, ilyenkor pedig kifejezetten jól jöhet valamilyen sós folyadék.

via GIPHY

A savanyúságlé bőven tartalmaz nátriumot, illetve kisebb mennyiségben káliumot és magnéziumot is.

Ennek folytán csökkenti az izomgörcsök kialakulásának esélyét, egyben felgyorsítja a regenerálódást.

Emellett az emésztést is könnyítheti, ugyanis a savanyúságlének az erjedés miatt probiotikus hatása is lehet. 

Ha képtelenek vagyunk ráfanyalodni a lére, akkor húsok marinálására, raguk ízesítésére is használhatjuk azt, valamint új adag savanyúságot is készíthetünk belőle. Csak dobjunk bele vékonyra vágott répát, hagymát, uborkát, tegyünk bele egy kis extra sót, vizet, esetleg ecetet, majd jól záródó üvegben hagyjuk állni egy-két napot a hűtőben – írja a HáziPatika.com.