shutterstock 1037605342

Így isszák a világ alkoholos kávéit

2022.04.23. 17:00

A világ számos helyén párosítják a kávét alkohollal. Itthon a legismertebb kávés italok a kávélikőr, az ír kávé –  amelyben whiskey-t öntenek a feketére –,  illetve a néhány éve megjelent kávés gyomorkeserű. Ezeken kívül azonban jóval több különlegességgel találkozhatunk, ha idegen földre utazunk.

Caffè corretto

Az olaszok alkoholos itala kikorrigált kávét jelent, a korrekciót valamilyen likőr adja. Leggyakrabban grappával isszák, de előfordul sambucás és brandys verzió is. Általában a rendeléskor kell jelezni, hogy mi hogyan szeretnénk fogyasztani. A rendelési verziók „un caffè corretto alla grappa”, „… alla sambuca”, „… al cognac” vagy „corretto di Spadino” lehetnek.

Carajillo

A spanyolok és számos latin-amerikai ország hasonló italát carajillónak nevezik. Receptje Kolumbiától Spanyolországon át Kubáig változik, az egyetlen hasonlóság, hogy a forró kávéba valamilyen kemény szesz kerül.

Leggyakoribb a rum, a brandy és a mezcal.

Cafe Com Cheirinho

A portugálok szintén készítenek alkoholos eszpresszót, ezt szó szerint “illatos kávénak” hívják.

via GIPHY

Pousse-café

A franciák pousse-cafénak vagy café-calvának nevezik egyedi verziójukat, amelyet calvadosszal készítenek.

Kaffekask, Karsk, Kaffekög

A skandináv országokban, történetesen Svédországban, Norvégiában és Dániában a fenti három néven készítik a szesszel megspékelt kávét, melybe házi alkoholos ital és cukor kerül – írja a Földjáró.