shutterstock 627761717

Tovább élhet, ha ezeket az élelmiszereket nassolja a főétkezések után

2022.07.04. 19:46

Mit és mikor? Ez a két legfontosabb kérdés a táplálkozásra vonatkozóan, hiszen az egészségünk szempontjából közel sem mindegy, hogy milyen élelmiszert a nap mely szakában, illetve mivel együtt fogyasztunk. Ha odafigyelünk egy-egy egyszerű szabályra, akár az életünket is meghosszabbíthatjuk.

A szívbetegségek, rák és más kóros állapotok kialakulásának kockázatát növelő táplálkozási szokásokat, és egészségesebb alternatívákat vizsgáltak tudósok egy, a Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent tanulmányban.

A kínai Harbinban lévő Orvosi Egyetem Táplálkozási és Táplálékhigiéniai Tanszékének kutatócsoportja 21 ezer 503 amerikai, 30 évesnél idősebb felnőtt 2003 és 2014 közötti táplálkozási szokásait vizsgálta meg, az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának az adatbázisa alapján pedig megállapították, hogy kik haltak meg közülük.

A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy akik finomított gabonából, zsírból, zsíros sajtból, sonkából álló és hozzáadott cukrot is tartalmazó ételt fogyasztottak ebédre,

azoknál 44 százalékkal emelkedett meg a szívbetegség miatti halálozás kockázata.

Akik a főétkezéseket követően rendszerint magas keményítőtartalmú, például burgonyából készített rágcsálnivalókat falatoztak, esetükben legalább 50 százalékkal növekedett a különböző betegségek, köztük a rák miatti halálozás esélye, míg kifejezetten a szívbetegségek miatti halálozás veszélye 57 százalékkal nőtt.

Egyre tudatosabban figyelünk arra, hogy mit és mikor eszünk. A kutatási eredményeink feltárták, hogy a különböző ételtípusok mennyisége és az elfogyasztás időpontja egyformán fontos tényezője az egészségi állapotunk fenntartásának

– fejtette ki Ying Li, a tanulmány vezető szerzője. Az eredmények szempontjából kiemelte:

ha gyümölcsöt nassolunk reggeli vagy ebéd után, zöldséget eszünk vacsora mellé, továbbá tejterméket fogyasztunk esténként, akkor az csökkenti a halálozási kockázatot.

via GIPHY

A vizsgált személyek közül például 34 százalékkal csökkent a szívbetegségek miatti eltávozás kockázata azoknál, akik a főfogások mellé teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, joghurtot, diót vagy mogyorót fogyasztottak, míg azok esetében, akik rendszerint sötét, vörös vagy narancs színű zöldséget, paradicsomot, hüvelyeseket vagy más zöldséget vacsoráztak, 23 százalékkal csökkent a szívbetegségek, míg 31 százalékkal a bármely ok miatti halálozás kockázata.

A jövőbeni étkezési ajánlásoknak és terápiás módszereknek figyelembe kell venniük, hogy a nap folyamán mely ételfajtáknak mikor van a legoptimálisabb fogyasztási idejük

– hangsúlyozta Ying Li.

(napidoktor.hu)