Még Nero császár építtette időszámításunk első századában, az aszály miatt azonban nemrég előtűnt a habok alól a Tevere egy római hídja. Pontosabban a tartópilléreinek romjai.

Nehéz időszakot él az olasz főváros: hatalmas a szárazság, aminek következtében erdő- és parktüzek sújtják Rómát és környékét, nem mellesleg kibírhatatlan a szmog. A csapadékhiány miatt a Tevere vízszintje körülbelül az egynegyedére csökkent, ennek következtében vált láthatóvá az Angyalvár közelében található római-kori romhíd.

Bár a látvány gyönyörű, áldatlan állapotok árán nyújt új és izgalmas fotózkodási helyszínt a turistáknak.

A folyó ökoszisztémája ugyanis hatalmas bajban van, valamint a rajta való hajózás is veszélyessé vált. A körülmények fényében azért is ironikus a romok felbukkanása, mert a II. Viktor Emanuel híd vonalában egykor futó átkelő magasabb részeit 200 évvel ezelőtt pont azért bontották el, mert az akadályozta a hajóforgalmat.

Ki volt ő?

A hidat építtető Nero császár a Római Birodalom első császári családjának, a Iulius–Claudius-dinasztiának az utolsó uralkodója volt. Időszámításunk után 37-ben született, 17 éves korában ült trónra és haláláig uralkodott. Utolsó éveiben több felkelés és lázadás indult ellene, a szenátus végül anyagyilkosság ürügyén halálra ítélte. 68. június 9-én, menekülés közben öngyilkos lett, 31 évesen vesztette életét.

(Földjáró)