Intenzív hőhullámokat várnak egész augusztusban.

Tetőzik a kánikula Olaszországban, a tikkasztó hőség kapcsán leginkább Róma, Palermo és Perugia érintett, ahol az utóbbi napokban 36-38 fok között ingadozott a hőmérséklet. A hőmérő higanyszála ezeken a helyeken várhatóan 40 fok fölé csúszik majd, ugyanakkor további 13 városban is elrendelték a legmagasabb fokozatú vörös hőségriadót még múlt pénteken. Ezek közé tartozik:

Bolzano, Brescia, Campobasso, Firenze, Frosinone, Latina, Milánó, Rieti, Torinó, Trieszt, Velence, Verona és Viterbo.

Nyár eleje óta ez a hatodik alkalom, hogy riadót fújnak a rendkívüli hőség miatt, mely a tárca felhívása szerint nem csak az idősekre, betegekre és gyermekekre lehet veszélyes, hanem a egészségesek számára is.

via GIPHY

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint idén júniusban a hőmérséklet 2,88, jóliusban pedig 2,26 Celsius fokkal volt magasabb az 1800 óta júniusban, illetve júliusban mért történelmi átlaghoz képest.

A csapadék mennyiségét illetően idén január és augusztus között negyvenöt százalékkal kevesebb csapadék esett az utóbbi több mint tíz év átlagmennyiségéhez képest, és bár az előrejelzések szerint a héten viharok válthatják a kánikulát, azok se pótolhatják a krónikus esőhiányt.

A szövetség felmérései azt mutatják, hogy az intenzív hőség ellenére ebben a hónapban összesen 22 millió olasz megy szabadságra, többségük az augusztus 15-re eső Nagyboldogasszony ünnepének napjaiban. Az emberek 53 százaléka legfeljebb egy hét nyaralást engedhet meg magának, 30 százalék pedig legfeljebb két hetet. Az olaszok több mint nyolcvan százaléka belföldi nyaralást választott.

(MTI)