Két aprócska lakóval gyarapodott a Zoo Debrecen állatállománya, miután augusztus 10-én világra hozta kölykeit az Ileen névre keresztelt gyűrűsfarkú maki.

Madagaszkár endemikus makifajai közül alighanem a legismertebb a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), amely 12-24 egyedet számláló, egy-egy vezérnőstény dominálta csapatokban él a sziget szárazerdőiben. A makik közül ő tölti a legtöbb időt a talajszinten, ahol lehullott gyümölcsök után kutat. Bár a legnépszerűbb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősök közé tartozik, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint az elmúlt két évtizedben 95%-kal csökkent egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a kereskedelmi célú befogások következtében. Így a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és ma már jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön.

A jelen körülmények között különösen fontos, hogy a gyűrűsfarkú makik mentsváraként szolgáló állatkertek stabil és életképes populációkat tartsanak fenn, épp ezért a hosszú évek óta rendszeresen, legutóbb 2020 tavaszán gyarapodó debreceni csapat egy része az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében tavaly másik állatkertbe költözött, helyükre pedig négy kiváló genetikájú nőstény – köztük az ikrek anyja – érkezett a Rotterdami Állatkertből – adta hírül Facebook-oldalán a Zoo Debrecen.

Az egyelőre ismeretlen nemű egyhetes apróságokat a vendégek születésük óta megpillanthatják a kifutójukban, egyelőre anyjuk óvó gondoskodása mellett. Elnevezésükbe is szeretné bevonni a látogatókat az állatkert. Mint írják, a névjavaslatokat az ide kattintva megtekinthető bejegyzés alá várják. A gondozók által kiválasztott nevek beküldőjét december 31-ig felhasználható egyszemélyes állatkerti belépővel jutalmazzák. Ezen felül azoknak a jelentkezését is várják, akik önzetlenül örökbe fogadnák a 11 fős kattacsapat legkisebb tagjait.