shutterstock 1487439638

Íme 5 tipp, hogyan vásároljon minőségi ékszert

2022.09.15. 17:56

Az ékszer a figyelemfelkeltés, a szépség kihangsúlyozásának egyik legősibb módja, a legjobb ajándék, ha kapjuk, de akkor is, ha adjuk. Nem utolsó sorban remek befektetés is lehet. Minél körültekintőbben választjuk ki, annál biztosabb, hogy hosszú távon értéket képvisel a viselője számára.

Vajon milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha nem csak egy könnyen beszerezhető kiegészítőre vágyunk, hanem egy komolyabb, stílusos, idő- és értékálló darabra? A BÁV ékszerszakértői az ilyen vásárlásokhoz nyújtanak segítséget 5 hasznos tipp formájában.

1. A minőség az alapoknál kezdődik

Az ékszervásárlásnál érdemes minél körültekintőbben kiválasztani a használt alapanyagot, hiszen ez nagyban befolyásolja nemcsak a minőséget, de az értékállóságot is. Az arany az ékszeripar egyik legnépszerűbb alapanyaga, nemcsak a pénzben mérhető anyagi értéke miatt jó választás, de különlegesen ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. Ez egyfelől garancia a hosszú használatra, másfelől az évek csak hozzátesznek az értékéhez.

2. A hajszínt is vegye számításba

Sportos vagy elegáns? Alkalmi vagy mindennapi használat? Fiatalnak vagy idősnek szánt darabról van szó? Mindez befolyásolja egy ékszer stílusát, de az olyan fizikai adottságok is, mint például a bőr tónusa vagy a hajszín. Az ezüst, a platina és a fehér vagy rózsaszínű arany jól illik a világos vagy rózsaszínű bőrhöz, míg a sárgaarany, ón, sárgaréz és réz inkább a sötétebbhez. A fekete haj tökéletesen kontrasztos lesz a gránáttal, ametiszttel vagy rubinnal díszített ékszerekkel; míg a barna haj a zafírral vagy a topázzal. A vörös hajhoz leginkább a smaragd, tanzanit és opál illik, a szőkéhez pedig az akvamarin vagy olivin.

3. Figyeljen a tartalomra

A finomságjel, mely megtalálható a kiválasztott darabon, az ékszerek nemesfém-tartalmát mutatja, azaz, hogy hány ezrelék aranyat, ezüstöt vagy platinát tartalmaz. A karát azt mutatja meg, hogy egy arany ékszerben mennyi színarany található. Színarany a 24 karátos arany, ebben gyakorlatilag kizárólag arany található. Fontos tudni azonban, hogy színaranyból ritkán készítenek ékszert, mert az túlságosan lágy ahhoz, hogy tartósan viselhető legyen. Ezért, hogy keményebbé s egyben ellenállóbbá tegyék, meghatározott százalékban más nemesfémet adnak hozzá. Ennek aránya határozza meg azt, hogy hány karátos az arany. A forgalomba hozható arany karátszámát 4 fokozatban állapították meg: 9, 14, 18 és 22 karát. Tehát minél magasabb a karátszám, annál magasabb az ékszer színaranytartalma.

4. Olvasson a jelekből, kerülje a hamisítványokat

Hamis ékszerek azóta léteznek, mióta a valódiak, és van jó pár buktató, amelybe könnyen belefuthat az ember, ha nem hivatalos, bevizsgált forrásból vásárol. Minden Magyarországon gyártott 1 gramm feletti arany, illetve 2 gramm feletti ezüst tárgyat hitelesíteni, azaz fémjelezni kell. A fémjelekből sok információt megtudhatunk: hogy milyen finomságú az adott ékszer, mikor készült, ki készítette, és egyben igazolja a tárgy arany, ezüst, vagy platina tartalmát az ötvözetben. A külföldről behozott nemesfém tárgyakat, ékszereket is fémjeleztetni kell, ezeket behozatali fémjellel látják el. Emellett minden Magyarországon készített nemesfém tárgyban vagy ékszerben kötelezően benne kell lennie a gyártó cég egyedi névjelének is, amelyet nyilvántartanak. Ezáltal könnyen beazonosíthatjuk, hogy ki hozta forgalomba az ékszert, ha bármi problémánk lenne vele. Mindig keressük ezeket a jeleket, hiszen ez garantálja, hogy az ékszer, amit vásárolni kívánunk valódi.

5. Befektetésként is működik

A BÁV adatait böngészve szembetűnő, hogy idén az év első felében kétszer annyi aranyékszert vásároltak a magyarok a társaságtól, mint egy évvel korábban. Az elmúlt hónapokban tapasztalt gazdasági környezet az olyan befektetések felé tereli az embereket, amelyek nagyobb eséllyel őrzik meg értéküket, az aranyból készült nyakláncok, karkötők, gyűrűk, fülbevalók pedig tipikusan ilyenek. Tehát egy körültekintően kiválasztott darab befektetésnek sem utolsó a szakértők szerint.

(Borítókép: Elegáns ékszereket viselő hölgy. Illusztráció: Shutterstock)