Az élőhalottak-mítosza már évszázadok óta szerves része a vallásoknak.

A régészek korábban egy érdekes leletre bukkantak Lengyelországban: a holttest nyakán sarló volt, és mint kiderült azért, hogy megakadályozza a sírból való feltámadását. Nem ez volt az első eset, hogy az emberek a hallott feltámadásától tartottak. Bár a vámpírok létezése a mai korban inkább egy filmes elemként van számon tartva, voltak olyan idők, amikor az emberek nagyon is valóságosnak hitték őket. A 16.századi Olaszországban a vámpírnak hitt személyek egy rendhagyó temetési eljáráson estek át.

Egy fiatal nő

Egy női holttestet tártak fel Lazzaretto Nuovóban, Velencétől mintegy 3 kilométerre. Az első dolog, ami a régészeknek feltűnt, hogy a nő szájában egy téglát találtak. A tudósok sokáig gondolkodtak rajta, hogy mi lehetett az oka a bizarr rituálénak. Végül Matteo Borrini, a liverpooli John Moore Egyetem törvényszéki antropológia főelőadója és az ásatás vezető tudósa fejtette meg a kérdést. Állítása szerint a nőt valószínűleg Nachzehrernek, a régi európai folklórban szereplő vámpírfajtának gondolták.

A hagyomány szerint voltak olyan testek, melyek valamilyen démoni hatás fogságába kerültek, és a pestis terjesztéséért feleltek.

írta le Borrini, aki megállapította, hogy a nő a bubópestis halálos járványa idején hunyt el. A szájba helyezett tégla megakadályozhatta, hogy a Nachzehrer kirágja magát, és így megvédte az élőket a betegségtől.

Egy tízéves gyerek

Az Arizonai Egyetem és a Stanford Egyetem kutatói egy másik példát is találtak egy gyermektemetőben, az olaszországi Teverinában található Poggio Gramignano ókori római villa területén: egy körülbelül 10 éves gyermeket, akit az 5. században temettek el a halálos maláriajárvány idején. Az ő szájába is egy követ helyeztek.

Jordan Wilson, a Villa Romana di Poggio Gramignano régészeti projekt vezető bioarcheológusa szerint a kő több célt is szolgálhatott. Egyrészt megakadályozhatta, hogy a gyerek lelke ki- vagy belépjen a testébe. Másrészt így védhették meg őt a boszorkányoktól, akik a hiedelmek szerint képesek feltámasztani a gyermekeket a halálból, és felhasználni a lelküket.

Van egy nagyon ősi elképzelés arról, hogy a lélegzet az élethez és a lélekhez kapcsolódik, a száj pedig egyfajta kapu, amelyen keresztül a lélek kilép a halál után.

– állítja Wilson.

Misztikum

A vámpír-mítoszok már évszázadok óta kísérik az emberek halálát. A hiedelmek szerint a vámpírok először a családtagokra kezdenek vadászni, aztán a szomszédokra, majd az összes többi falubelire. Ez a klasszikus mintája egy fertőző betegségnek. Az elképzelés, hogy a halottak feltámadhatnak a sírból, vagy a halálon túl tovább gyötörhetik az élőket szinte minden kultúrában jelen van, ősi eredetű.

(HGY)

(Borítókép: Kastély. Fotó: GettyImages)