Tényleg, minek okosnak lenni, amikor ott az ember kezében a telefon, amiben benne van az internet, azon meg minden megtalálható, ugye. Ez a fajta felfogás nagyon kényelmes, és amint azt egy kísérlet kimutatta, eléggé káros is. 

A Telegraph úgy vezeti fel az erről szóló cikkét, hogy különböző költői kérdéseket vet fel. 

Mikor volt utoljára, hogy csak megállt és nézett valamit? Nem a telefonjának kameráján keresztül, hanem közvetlenül a szemével. Mikor volt utoljára, hogy úgy figyelt meg valamit, hogy közben nem csetelt egy másik emberrel vagy nem nézett meg valamit a telefonján?

A kérdések megválaszolása nélkül a rotterdami Erasmus Medical Centre-ben elvégeztek egy kísérletet, aminek a célja a tudatosság volt, hogy a kísérletben szereplők különös figyelmet fordítsanak az aktuális történésekre,

azaz csak nézzenek és ne mobilozzanak miközben zajlik körülöttük a világ.

A kísérlet két hónapon át tartott, és MRI-s adatokkal bizonyították, hogy milyen változások történtek az alanyok agyában. Nem meglepő módon pozitív következményei lettek a kevesebb pötyögésnek.

Az anigdalaában kevesebb aktivitás mutatkozott, és ez jó, ugyanis az agy ezen része felelős a dühért, szóval, ha nem aktív az agy ezen szakasza, akkor sokkal nyugodtabbak vagyunk. A prefrontális kéreg szinte kimaxolta magát, ami jó, mert ez a rész felel az összpontosításért. A hippokampuszra és az insulára is jó hatással volt a kevesebb kütyüzés.

Ön mit gondol erről a kísérletről?

Mi a véleménye a témáról?

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Egy kísérlet szerint az okostelefontól eltompul az ember agya

Röviden: butít. Még nem öl és nem dönt nyomorba, de butít.

34 · Mar 16, 2018 01:56pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments