Egy friss országos kutatás szerint a magyar lakosság 63 százaléka megtartja régi eszközeit.

Úszunk az elektronikai hulladékban

Szinte lehetetlen meghatározni, hogy pontosan mennyi elektronikai hulladék vár feldolgozásra a bolygónkon, de egy friss kutatás szerint az idei év végére ez a szám megközelítheti a mintegy 350 millió tonnát. Összehasonlításképp, ez több mint 55 ezerszer meghaladja a budapesti Erzsébet híd tömegét, amely 6300 tonna. Az elektronikai hulladék mennyisége évről-évre növekszik, azonban sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük ennek mértékét. Az egyik lehetőség, hogy nem váltjuk le évente a mobiltelefonunkat.

Nem mindent hasznosítanak újra

A begyűjtött elektronikai hulladék mindössze 17,4 százaléka hasznosul újra és kerül vissza a gazdasági körforgásba. Európa egyébként magasan az élen jár az újrahasznosításban, a képzeletbeli ranglistán második. Ázsiánál több mint 3,5-ször, a globális átlagnál pedig közel 2,5-ször több e-hulladékot dolgoznak fel kontinensünkön, de sajnos ez is csak töredéke az összterméknek.

Bányászat

A mobiltelefonban számos olyan összetevő megtalálható, amelyek pótolhatatlanok a működéséhez. Ilyen például az arany, ezüst, réz, és az alumínium. Ezekhez a nyersanyagokhoz csupán kétféleképpen lehet hozzájutni: vagy bányászat útján, vagy más készülékekből veszik ki azokat. Szemléltetésképp: 5 gramm aranyért 1 tonna ércet, követ kell megmozgatni, míg egy tonna leselejtezett mobiltelefonban nagyjából 120 gramm arany van. A nemesfémet otthoni körülmények között lehetetlen kivonni a készülékekből.

Veszélyes tárolni

A Yettel egy korábbi felmérése szerint sokan akár 10-15 éves készülékeket is tartanak a fiókjukban. A mobiltelefonok nem megfelelő tárolásuk esetén károsak lehetnek a környezetre, és ártalmasak az egészségünkre. Előfordulhatnak olyan szélsőséges esetek, amikor a lítium-ion akkumulátorok háza korrodálódik, reakcióba lép a levegőben található oxigénnel és nedvességgel, majd a burok felduzzad, megreped, és a készülék meggyullad.

Megéri visszavinni

Ha tehát az otthonunkban tárolt, már nem használt elektronikai eszközöket összegyűjtjük és hulladékudvarokban vagy elektronikai szaküzletekben leadjuk, azzal sokat tehetünk a környezetünk megóvásáért. Több üzletben is díjmentesen leadhatjuk őket és arról is megbizonyosodhatunk, hogy a terméket újrahasznosítják. Bizonyos boltokban az új termék árába is beleszámítják a régi aktuális értékét, bár ehhez néhány évnél nem lehet idősebb a leadott készülék.

(Yettel)

(Borítókép: Mobiltelefon. Fotó: GettyImages)