Vajon tényleg láthatatlanná tesz?

Napjainkban szinte elkerülhetetlen az adathalászat, miután az online térben sokszor észrevétlenül is mindenféle információt megosztunk önmagunkról, valamint böngészési előzményeinkről. Ennek kiküszöbölésére sok Google Chrome-használó az úgynevezett inkognitó módra, vagyis privát böngészési lehetőségre esküszik, ám a módszernek tulajdonított biztonságérzet javarészt alaptalan – hívja fel a figyelmet a 24.hu.

Az emberek nem igazán értik, pontosan hogyan működik az inkognitó mód: a legtöbben úgy vélik, hogy teljesen anonim, így láthatatlanul, mindenféle támadástól védve nézelődhetnek a neten anélkül, hogy a weboldalak és szolgáltatók felismernék vagy követni tudnák őket.

Valójában az egyszerű billentyűkombinációval elérhető funkció szinte semmilyen plusz védelmet nem nyújt a hagyományos böngészési módhoz képest. 

A Chrome inkognitó módját használva ugyan megakadályozzuk, hogy a böngésző elmentse az előzményeket és az egyéb személyes adatokat, valamint azt is, hogy a szoftver rögzítse a munkamenetet, ám az IP címünk továbbra is lekövethető lesz. 

(Borítókép: Laptop inkognitó módban. Illusztráció: Antonio Francois/Getty)