Valós, szerkesztetlen pillanataink megosztására sarkall minket a legújabb közösségimédia-őrület: a BeReal hiánypótló alkalmazásként robbant be a fiatalok digitális életébe.

Először a Facebook, majd az Instagram, nem sokkal később a Snapchat, egy jó ideje pedig a TikTok vált a fiatalok preferált közösségimédia-felületévé. Amint megjelent az idősebb generáció az egyiken, a tizenévesek úgy eveztek át az újabbra. Úgy tűnik, a még 2020-ban kiadott francia BeReal egyre nagyobb nemzetközi térnyerésével eljött a következő szint, ám ez az alkalmazás csevegésre egyelőre nem alkalmas.

Míg az imént felsorolt, régóta nagy népszerűségnek örvendő platformok főként a külcsínről, a szerkesztett és megvágott tartalmakról szólnak, addig hiánypótló alkalmazásként a BeReal felülete, ahogy azt „LégyValódi” jelentésű neve is mutatja, a valódi önmagunk felvállalására épül. Nemcsak csevegési funkció, de filterek sem elérhetőek rajta.

Lényege, hogy egy nap véletlenszerű pillanatában az app értesítést küld, majd innentől a felhasználónak 2 perce van arra, hogy a hátlapi kamerával képet készítsen arról, amit éppen csinál, ami az adott pillanatban előtte van.

Ezt követően az alkalmazás a telefon elülső kamerájával is automatikusan készít egy képet, majd a két fotó montázsát teszi közzé. Az ismerőseink így nem egy utólag megszerkesztett, beállított felvételt láthatnak rólunk, hanem egy nyers, valós pillanatát az életünknek – effektek nélkül. Bár az alkalmazáson belül létezik „discovery”, azaz „felfedező“ funkció, itt csak távoli felhasználók képeit láthatjuk. Az általunk megosztott felvételeket kizárólag az ismerőseink szemlézhetik, ám mindig csak az adott napon készült fotót láthatják, akár csak mi az ő esetükben.

(Borítókép: Egy sportoló lány a BeReal használata közben. Fotó: Getty Images)