Töltjük otthon, töltjük az autóban, töltjük az irodában, töltjük ez edzőteremben, töltjük az ágyban: okostelefonunk ma már mindenhol, szinte a nap minden percében a kezünkben van, és hogy véletlenül se maradjunk nélküle, töltőnket is magunkkal hordjuk vagy többet, több helyen tartunk belőle. Érdemes azonban ügyelnünk arra, hogy mielőtt nyugovóra térünk, lehetőleg már ne kelljen a telefonunkat áramra csatlakoztatnunk.

Hogy mindig kéznél legyen egy töltő, sokan több utángyártott darabbal is rendelkezünk, s míg egyet az autónkban, egyet az irodai asztalunknál és az ágyunk mellett is tarthatunk. Utóbbinál azonban nem is tehetünk veszélyesebbet, ugyanis egy kanadai labor által 400 utángyártott töltőn végzett teszt során 99 százalék nem felelt meg az elektromos szigetelésre vonatkozó előírásoknak, így ezeknél sokkal nagyobb az esélye a meghibásodásnak. 

Miután a legtöbben éjszakára töltőn hagyjuk a telefonunkat, amelyen még lefekvős előtt is hajlamosak vagyunk böngészni a híreket, játszani és a barátainkkal csevegni, nem mellesleg az ébresztőnk is azon szól, fokozott veszélynek tesszük ki saját magunkat. Nemcsak, hogy áramütés érhet bennünket, de az ágynemű közelsége miatt akár tűz is keletkezhet otthonunkban.

via GIPHY

A divany.hu kiemeli azokat az eseteket, amikor egy tinédzser korú gyermek meghalt, mert éjszaka áramütés érte a töltőn hagyott telefon miatt, valamint említést tesz egy olyan balesetről, amikor egy bedugva hagyott töltő vége hozzáért a fémkeretű ágyhoz, ezzel okozva végzetes áramütést.

Egy tanulmányban egyszer annak a 19 éves nőnek az esetét is leírták, akinek a párnája alatt volt a telefontöltő a vége, miközben az eszköz áramra csatlakozott. Amikor a nő lefeküdt, a nyaklánca hozzáért a töltő végéhez, és mivel az ékszer vezette az áramot, így az áldozat nyaka körben megégett.

Mindebből az a tanulság, hogy érdemes még lefekvés előtt feltölteni a telefonunkat, töltés közben pedig ügyelni rá, hogy ne maradjon gyúlékony anyagok közelében. Ha pedig végeztünk eszközünk feltöltésével, húzzuk ki a konnektorból a töltőt, amely lehetőleg biztos forrásból szerzett eredeti eszköz legyen.

(Borítókép: Telefont töltő személy. Illusztráció: Getty Images)