Speciális kabátot hoztak létre kínai egyetemisták, akiknek találmánya elrejti viselőjét a biztonsági kamerák elől.

Nappal egy különleges, a kabáton algoritmus által generált mintázat, éjszaka pedig a ruhadarab által kibocsátott szokatlan hőjelek rejtik el annak viselőjét a gépvezérelt biztonsági kamerák elől. Az InvisDefense névre keresztelt nem mindennapi öltözéket a kínai Wuhan Egyetem néhány tanulója fejlesztette ki. Bár a kabát első blikkre teljesen hétköznapinak tűnik, annak kialakítása igencsak speciális.

Különleges mintája nappal elvakítja a mesterséges intelligencia által felügyelt biztonsági kamerarendszereket, az általa kibocsátott szokatlan hőjelek pedig az infravörös éjszakai kamerákat zavarják össze, mindezzel elrejtve viselője személyazonosságát.

A kabát díjat nyert egy Huawei Technologies által szponzorált versenyen. A high-tech öltözék mintázatát generáló algoritmust készítő Wei Hui, a Wuhan Egyetem PhD-hallgatója úgy becsülte, hogy az InvisDefense előállítása nagyjából 500 kínai jüan, azaz körülbelül 28 ezer 500 forint. Egyetlen hátránya, hogy speciális kialakítása miatt összezavarhatja nemcsak a kamerákat, de az önvezető autókban használt érzékelőrendszerek egy részét is.

(Femina)

(Borítókép: „Láthatatlanná” tévő kabát. Illusztráció: Getty Images)