A szemprotézisek területét forradalmasítaná egy amerikai vállalat. A cég ahhoz a Max Hodakhoz köthető, aki a hasonló területen fejleszetéseket végző Neuralink társalapítója volt Elon Musk mellett.

Az Elon Musk és Max Hodak nevéhez köthető Neuralink olyan agy-számítógép interfészt hozott létre, amelynek segítségével egy agyvérzésen átesett beteg az agyába ültetett elektródák segítségével volt képes kommunikálni a külvilággal. Az elektródák lefordították az agyi jeleket, majd az alany mondandóját írásosan jelenítették meg egy képernyőn.

Bár a Neuralinktől Hodak távozott, megalapította saját vállalatát, a Science Corpot. A cég tevékenysége bár hasonlít Musk projektjére, mégis különbözik attól. A Science Eye nevű program keretein belül a szemprotézisek területét szeretné forradalmasítani. Ennek kapcsán a Futurism készített interjút Max Hodakkal, aki kifejtette, hogy a jelenlegi protézisek eléggé korlátozottak, általában csak a hiányzó szem kozmetikai pótlására szolgálnak. Ezzel szemben az ő projektjük lényege, hogy olyan protézist gyártsanak, amelynek segítségével a vakok visszanyerhetik látásukat.

A génszerkesztés és a microLED kijelző kombinálásával azoknál a betegeknél állítanák helyre a látást, akik elvesztették a fényérzékelő, úgynevezett fotoreceptor sejtjeiket olyan betegségek miatt, mint például a retinitis pigmentosa vagy az életkorral összefüggő makuladegeneráció.

Kétlépcsős megoldás

Először egy génterápia során fehérjét adnak a látóideg sejtjeihez, ezzel fényérzékennyé téve azokat. Ezt követően a retinára egy vékony-filmréteg vastagságú microLED kijelzőt helyeznek, amely a génterápiával megváltoztatott sejteket irányítja.

Sikeres állatkísérletek

A Science Eye-t eddig csak állatokon, egész pontosan nyulakon tesztelték. A Science Corp csapata hagyományos elektródák segítségével rögzítette az állatok agyában a látásért felelős kérgi-területen kialakuló jeleket, hogy azt vizsgálja, képesek-e az állatok érzékelni a mikroLED segítségével a retinát érő ingert. A cég szerint az eredmények ígéretesek, a nyulak egyértelműen jobban láttak, miután megkapták a Science Eye implantátumot. A Science Corp a remények szerint 18 hónapon belül megkezdheti a Science Eye emberi kísérleteit – írja a Rakéta.hu.

(Borítókép: Egy szerkezetet a jobb szeme elé tartó férfi. Illusztráció: Getty Images)