Mi is feltettünk néhány kérdést.

A mesterséges intelligenciáról (AI) egyre többet hallunk, sokan a jövő meghatározó technológiájának vélik. Manapság nagyon sok helyen fedezhetünk fel részben, vagy teljesen mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatásokat. A legkézenfekvőbb példa a Google-fordító, az internetes tevékenységeinket folyamatosan követő algoritmusok, vagy például az olyan digitális asszisztensek, mint az iOS-rendszerekből ismert Siri, Amazon Alexa vagy a Google Asszisztens.

A chat.openai.com weboldal egy következő lépcsőfokot jelenthet, ugyanis rengeteg kérdésben és feladatban tud segíteni a regisztráló felhasználóknak. A portál ráadásul a hasonló programokhoz képest magyar nyelven is egyedülálló módon képes társalogni, így az angolul nem beszélők is bátran használhatják. 

A program természetesen közel sem tökéletes. Saját véleményt nem tud formálni, azonban örömmel válaszol meg általános kérdéseket, segít a fordításban vagy éppen fogalmazásban. Hogy teszteljük, mi is feltettünk neki néhány kérdést, amelyről alább láthat képernyőfotót:

A technológia egyes fajtái már több mint 50 éve léteznek, de a teljesítmény fejlődése, a hatalmas mennyiségű adat feldolgozása és az új algoritmusok az elmúlt években jelentős áttörést jelentettek, így minden bizonnyal hamarosan még több hasonló szoftveralapú AI-val találkozhatunk. 

(Borítókép: Mesterséges intelligencia. Illusztráció: Yuichiro Chino/Getty)